Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 03. 2011 21:57

jterrry
Zelenáč
Reputace:   

Lineární závislost

Zdravím,

potřeboval bych pomoci s důkazem a se sestavením množiny pro tento příklad, nevím si moc rady. Budu rád za každý podnět, díky.

Nechť vektory  x1, x2, ..., xn  jsou lineárně nezávislé.
Sestavte množinu vektorů:

M = {x1+x2, x2+x3, ..., x_(n-1)+xn, xn+x1}

Ověřte z definice lineární nezávislosti, že M je lineárně nezávislá
právě když n je liché.

#2 08. 03. 2011 22:07 — Editoval claudia (09. 03. 2011 21:48)

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

Re: Lineární závislost

Jde zjevně o cvičení na definici lineární nezávislosti :-) Pokud jsou vektory $x_1,\ldots,x_n$ lineárně nezávislé a máme jejich lineární kombinaci $\sum_{i=1}^n r_i\mathbf{x_i}=0$, co můžeme říct o $r_i$?

Až budeš vědět, jako další krok naznačím:

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#3 09. 03. 2011 19:41

jterrry
Zelenáč
Reputace:   

↑ claudia:

Tak o ri by se dalo říct že je nulové pokud jsou vektory nezávislé. Ale absolutně nevím jak postupovat dále

#4 09. 03. 2011 21:47

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

Výborně. Teď se zkus podívat, jestli nevidíš nějaký vztah mezi tou sumou výše a některou částí toho vzorečku, který jsem psala níže. Pokud to není jasné na první pohled, zkus si i tu sumu rozepsat s použitím "tří teček" a podívat se znovu. Pokud ani to nepomůže, tak ukaž, jak sis ji rozepsal, a já ti ukáži analogii.

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

Zápatí