dobrý den,
pracuji na své ročnékové práci a narazila jsem na problém. mám popsat princip tzn. kráčejícího zajíce, sama bych dokázala vysvětlit, že funguje na principu změny těžiště, třecí síly a nakolněné roviny. Tohle však mojí konzultantce nestačí. tak vás žádám, jestli by někdo nebyl tak laskav a vysvětlil mi celý proncip na kterým funguje. Je to hračka zajíce , která má jednu pohyblivou nohu a "chodí" po nakloněné rovině. mám tu odkaz jestli vám to pomůže http://kdf.mff.cuni.cz/veletrh/sbornik/ … Drozd.html ˇAspoň mi nějak pomoci abych věděla jaké síly na toho zajíce pusobí.
Předem děkuji za jakoukoliv odpověď.
↑ cvrcek78: Ahoj, našiel som rôzne obmeny Odkaz, na youtube žiaľ nič, tak to nevidím v akcii.... ale viem, že zdrojová sila čo tam spôsobuje pohyb je gravitácia, ale to vieš zaiste..... a tak uvažujme prečo aj my kráčame, prečo sa vyvinul tak zložitý aparát kráčania, .....kedˇ plazenie je jednoduchšie... :-)
↑ cvrcek78:
Tak to zkus doplnit o:
změna polohy těžiště
rovnovážné polohy tuhého tělesa (stabilní, labilní)
Ty jo. Ono je to opravdu oříšek. Paní konzultance právě nejspíš jen to, že se tam "nějak" mění poloha těžiště evidentně nestačí. Potom k labilním polohám těžiště tam patrně nikde nedochází, měla by tam být někde poloha stabilní, kolem které těžiště kmitá a celé se to přitom pohybuje dolů. Stále nevím, jaká je přesná konstrukce toho zajíce. Domnívám se, že by bod uchycení té zadní nohy měl být někde vysoko. Víš než těžiště. Po "zhoupnutí" zajíce by mělo totiž těžiště jít nahoru, aby jej nějaká síla mohla vůbec zatáhnout zpět. Na začátku by měl zajíc stabilně stát. My do něj zezadu strčíme. Tím vystrčí přední nohu a celý zajíc se odpíchne od té zadní. Těžiště jde nahoru, pokud platí co jsem předepsal, že je bod uchycení zadní nohy nad těžištěm. Těžiště takto vystoupá jen do jisté polohy, dokud mu stačí kinetická energie. Pak začne klesat. To těžiště bude chtít vrátit zpátky. To se způsobí né tím, že se přisune přední noha zpět dozadu, ale neopak zadní noha přijede k té přední. Proč najednou to? Na začátku když dáme impuls zajíci, tak se těžiště začne pohybovat tím způsobem, že větší část setrvačné síly působí do zadní nohy, čili v ní vznikne větší tření. Při pohybu zpátky má ta setrvačná síla opačnou orientaci, takže bude působit větší silou pro změnu na přední nohu. Konkstrukce toho zajíce přitom musí být taková, aby ke všem těmto jevům pohodlně docházelo. Čili 1) bod uchycení zadní nohy je dostatečně nad těžištěm. 2) bod 1 ještě stále nemusí zaručit to, že těžiště bude stoupat po udání impulsu. Sklon nakloněné roviny nesmí být moc velký. 3) směr pohybu těžiště musí být vzhůru a zároveň musí mít nižší sklon než je normála nakloněné roviny. Ta normála vede poměrně dost strmě, takže tento bod se splní snadno. To proto, aby při vzestupném pohybu těžiště opravdu zapůsobila větší setrvačná síla do zadní nohy.
Jsou to všechno doměnky na teoretickém základu :-)
↑ cvrcek78: Aspoň "pokec" na úvod ročníkovej práce ....
http://www.its.caltech.edu/~jgcham/stuf … motion.pdf