Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim, mam dalsiu postupku .. potrebujem vediet dalsie cisla tejto postupnosti ale aj vzorec, podla akej zakonitosti sa tieto cisla generuju ..
30, 240, 1020, 15620, ...
Prosim niekoho kto to vie riesit nech mi napise co pojde dalej a hlavne preco pojde dalej take cislo .. dik
↑ pietro: Ale no tak... Na tohle téma je tu několik inspirujících vláken, třeba zde. Když už chci odpovídat, tak bych mohl být dostatečně velkorysý, ne?
EDIT: Osobně si myslím, že tuto konkrétní posloupnost asi není "myšleno" vnímat jako čísla, nýbrž jako slova nad abecedou '0' až '9' a tam se pokusit najít nějaké "rozumné" pravidlo. Žádné jsem zatím neobjevil a ani neslibuju, že se tomu budu věnovat.
ten tvoj vzorec nie je pravdivy.. ked som za x dosadil cisla 2,3,4, vysli mi spravne vysledky ale pri petke malo vynst 15620 a vyslo mi -70000 priblizne.. to je blud ...
a tiez nechapem preco tam mas 8, 27, 54 - to "54" mi tam akosi nepasuje..
Posloupnost je dána rekurentně:
je pro i=1,2,3,4 dáno a
, kde F je libovolná funkce z komplexních do komplexních čísel o 4 (nezávisle) proměnných.
↑ Matej1117:
Maťko, Jarro asi myslí tie informácie, že pri podobných úlohách sa dá obhájiť akékoľvek pokračovanie...
Odkaz alebo Odkaz
↑ Dana1:áno presne tak všetko je dobré a odôvodniteľné úplne formálne správne to napísal↑ check_drummer:
↑ jarrro:
A to ještě ně zcela. :-) F by mohla být třeba fce 5ti proměnných a p5 by ještě mohlo být explicitně dáno. :-)
Je zřejmé, že je tedy v zadání úlohy nutno stanovit nějaká další pravidla, která má posloupnost splňovat, nebo formulovat nějaké obecné podmínky, kterým se má vytváření "nových" prvků řídit (např. že F kterou uvádím výše je z N do N a je funkcí dvou proměnných, apod.).