Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
provádim statistickou simulaci a jedním dílčím výsledkem je veličina, která NEmá normální rozdělení, ani nevim, jaké rozdělení má - bude to mít asi nejblíže k exponenciálnímu rozdělení. Výsledkem této simulace mám 250 číselných hodnot (provádím simulaci 250x).
A teď mam za úkol navrhnout přibližný 95% interval spolehlivosti pro střední hodnotu této veličiny. Jak na to mam správně jít?
Možná mam dokonce trochu zmatek co ten interval spolehlivosti přesně má znamenat. Chápu to správně tak, že když provedu větší množství simulací (kde výsledkem každé simulace je jedno číslo), tak střední hodnota těchto výsledků bude v 95% ležet v tomto intervalu?
Vytvářim pak ale teda interval spolehlivosti správně, když vezmu naměřené hodnoty z 250ti simulací a za pomoci CLV spočítám z naměřených hodnot interval spolehlivosti? Neni třeba, aby tyto hodnoty měly nějaké rozdělení?
Simuluju to v R a tam je fce t.test, která mi dá nějaký interval, ale když si to spočítám přes CLV dojdu k lehce odlišnému výsledku (jen několik desetin)...
Omlouvám se, asi to je napsaný dost chaoticky, ale nemam v tom úplně jasno...
k tý spolehlivosti: to je trošku jinak. když si uděláš třeba 100 simulací 250 čísel, a z každé skupiny spočítáš IS, tak cca 95 z nich ti pokryje tu opravdouvou střední hodnotu
pro CLV existujou nějaký přepodklady na momenty rozdělení, ale nemusí to být žádný konkrétní rozdělení
ta odchylka od výsledku R může být způsobená třeba tim, že používáš nějakej zaokrouhlenej kvantil. nebo někde děláš chybu, ale to takhle nepoznám
↑ Jookyn:
Což tak nasadit na to nějakou neparametrickou metodu? U těch na rozložení nezáleží. O neparametrických metodách existuje plno publikací např. od Dany Vorlíčkové.
Díky... Už je mi to jasnější, jen mi pořád přijde trochu divný vytvářet interval spolehlivosti z jednoho pozorování (těch 250 čísel), když potom 95% pozorování má ležet v intervalu získaného z toho pozorování. Ale asi to tak bude ok...
Co jsem tak zjistil, tak v R jde t.test použít jen na normální rozdělení, což to moje neni, správně to asi bude přes CLV. Zajímavý ale je, že se výsledky liší o tak málo, když to moje rozdělení podle testů není normální s vysokou pstí...
Na neparametrické metody kdyžtak kouknu, když mi zbyde čas, ale tenhle příklad by neměl nic takového vyžadovat.