Zkusil bych vyjádřit rekurentně hledaný počet
pro n ciferná čísla.

No, jenže tam dělá problém to, že to neni
ale
. Takže bych řek, že to přes to nepůjde. Resp půjde ale bude to brutálně složité, ne? resp., že ta řada bude platná pro
a tím pádem na dva její členy bys musel mít dvojciferné a trojciferné. A trojciferných je tolik, že se to IMO nedá spočíst brute-force. Takže nmáš z čeho odvozovat tu řadu :(
Ad a)
EDIT: nesprávné řešení, viz níže
Já bych to spočítala nejprve pro
a pro
a pak výsledky odečetla.
Pokud musí číslice tvořit rostoucí či klesající poslounpost, je zřejmé, že si žádné dvě číslice nejsou rovny. Tedy tvoří podmnožinu množiny číslic
velikosti 4 resp. 3. Takových podmnožin existuje
, resp.
a z každé takové množiny číslic lze jejich seřazením podle velikosti získat číslo (naopak každé číslo mající požadovanou vlastnost zjevně odpovídá takové podmnožině). Protože posloupnosti mohou být rostoucí/klesající, máme čísel dvakrát více než podmnožin. Výsledek je tedy
.
Ad b)
Pokud mi nic zásadního neuniká, lze aplikovat podobnou myšlenku, jen s multimnožinami (resp. kombinacemi s opakováním).

ad a) geniálně jednoduché :D Díky. Zcela zásadní úvaha je ta, že se jedná o kombinace (že se cifry nemohou opakovat)
ad b) tady myslím, že existuje snažší řešení. Celkový počet čísel je 9000 (
bez
) z nichž N tvoří rostoucí nebo klesající posloupnost, pak je patrné, že neklesající nebo nestoupající posloupnost bude tvořit právě 9000-N čísel - tj. doplněk do celkového počtu. Ne?
To ale předpokládáš, že každé číslo je buď a) rostoucí nebo b) klesající nebo c) nerostoucí nebo d) neklesající (a žádná další možnost není). Kam bys pak zařadil třeba číslo 1324?

Mám zmatek v pojmech (přesněj řečeno v definici toho, že je něco neklesající / nestoupající) :) Poradil jsem se s wiki a zjistil, jak jsem mimo ;) Sry x)
Myslel jsem, že naklesající je definováno jako posloupnost kde kde ai není < a i-1.
↑ tomas.fejfar:
Jak jsem psal, myslím n ciferné číslo, tj. ne číslo začínající 0 - např. tedy pro n=4 sem číslo 0589 nepatří.
Nakonec je nutné definovat p(n,k) - počet uvedených n ciferných čísel začínajících číslicí k, p(n) samotné nestačí,
získáme p(1,k)=1, p(2,k)=9-k, p(3,k)=(9-k).(8-k)/2, p(4,k)=(9-k)(8-k)(7-k)/6, p(5,k)=(9-k)(8-k)(7-k)(6-k)/24, což pro k=0 dává hledané řešení.
claudia napsal(a):
Ad a)
Já bych to spočítala nejprve proa pro
a pak výsledky odečetla.
Nestačí uvažovat jen cifry 1 až 9 a tedy kombinace
?
↑ check_drummer:
Ano, přinejmenším pro rostoucí posloupnosti máš pravdu (a já mám výše chybu). Pro rostoucí to má být
protože není žádoucí, aby některá z těch odečítaných trojciferných začínala nulou (takové by neodpovídala žádná čtyřciferná, protože by musela mít dvě nuly za sebou).
A pro neklesající tam to odečtení být vůbec nemá, protože mezi vygenerovanými žádné číslo < 1000 nedostaneme.