Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj
Potřeboval bych poradit s tímto tipem slovních uloh
uvedu příklad
1)
Dvě čerpadla čerpají vodu do bazénu
čerpadlo 1. to zvládne za 36 minut...... 1/36 z toho vyplývá x/36
čerpadlo 2 . to zvládne za 45 minut .... 1/45 z toho vyplývá x/45
Ale čerpadlo 1 bude pracovat prvně 9 minut a až potom se k němu přidá to druhé z toho vyplývá 9/36 .....1/4
Za jak dlouho naplní bazen?
1/4 + x/35 + x/45 = 1
x= 15 minut
A ted mám k tomu finálnímu výsledku přičíst těch 9 minut co zazačátku pracovalo čerpadlo 1? a pokud ano mohl by mi někdo prosím vysvětlit proč a uvést mi sem další podobný příklad abych si to na něm vyzkoušel?
Moc děkuji
↑ leader0010:
Technická:
9/45 = 1/5
Záleží, aká je otázka. Ak si si nie istý, odpoveď formuluj presne: Pracovali ešte 15 minút po spustení druhého, celkovo to bolo 24 minút.
V tomto príklade by som sa prikláňala k času od začiatku, teda 24´.
Prominte ale prosím pomozte- http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=27962

Dana1
Omlouvám se šptaně jsem to napsal nemá to být 9/45 ale 9/36 už jsem tu chybu opravil..jinak díky za tvoji odpověd taky si myslím , že to tak je
Dobrý den,,potřebovala bych nutně pomoci s následujícím příkladem. Tyč o délce 180 cm máme rozdělit na dvě části tak,aby delší část byla o 4 cm kratší nežli trojnásobek kratší části.Určete délky takto vzniklích částí tyče.Znám výsledky (46,134) Ale vůbec si nevím rady s rovnicí a postupem..Mockrát děkuji za pomoc..