Dobrý den všem!
Chtěl bych moc poprosit o radu k následujícím dvěma příkladům (stačí mi od vás vyřešit jen jeden, abych aspoň viděl, jak tomu přijít na kloub, protože democvičení máme až po cvičeních, do kterých máme tyhle příklady vypočítat ...).
Za úkol mám, zda zadané předpisy zadávají zobrazení a pokud ano, jestli jde o homomorfismus a mám určit jádro a obraz a ještě mám rozhodnout o rujektivitě a injektivitě.
rozumím pojmům grupa, podgrupa, monoid, atd. ..., surjektivita a injektivita v zásadě taky, ale nevim, jak to určit v takovýchto zobrazeních.
Díky moc, za pomoc!
↑ neverending:
Nuže - zadávají tedy zadané předpisy zobrazení? (resp. rozumíš symbolům zde uvedeným?)

↑ check_drummer:
no rozumim tomu tak, např. v prvním případě, že zobrazení fí, je definováno tak, že prvky z kartézského součinu zbytkových tříd Z_4 a Z_3 se zobrazí do Z_12 ... pak tomu dalšímu zápisu se přiznám až tak nerozumím, ale asi je to nějaký předpis podle kterého se podle toho fí prvky zobrazují.
↑ neverending:
[a] označuje zbytkovou třídu, do které patří a. Je nutné ukázat, že po dané dvě zbytkové třídy [a], [b] určuje
výslednou zbytkovou třídu [a-b] jednoznačně.