Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 03. 2011 13:13

neverending
Zelenáč
Reputace:   

Homomorfismy zobrazení grup

Dobrý den všem!
Chtěl bych moc poprosit o radu k následujícím dvěma příkladům (stačí mi od vás vyřešit jen jeden, abych aspoň viděl, jak tomu přijít na kloub, protože democvičení máme až po cvičeních, do kterých máme tyhle příklady vypočítat ...).
Za úkol mám, zda zadané předpisy zadávají zobrazení a pokud ano, jestli jde o homomorfismus a mám určit jádro a obraz a ještě mám rozhodnout o rujektivitě a injektivitě.
http://img638.imageshack.us/img638/363/homomofrismy.jpg

rozumím pojmům grupa, podgrupa, monoid, atd. ..., surjektivita a injektivita v zásadě taky, ale nevim, jak to určit v takovýchto zobrazeních.

Díky moc, za pomoc!

#2 13. 03. 2011 19:09

check_drummer
Reputace:   106 

Re: Homomorfismy zobrazení grup

↑ neverending:
Nuže - zadávají tedy zadané předpisy zobrazení? (resp. rozumíš symbolům zde uvedeným?)

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#3 13. 03. 2011 19:18 — Editoval neverending (13. 03. 2011 19:22)

neverending
Zelenáč
Reputace:   

↑ check_drummer:
no rozumim tomu tak, např. v prvním případě, že zobrazení fí, je definováno tak, že prvky z kartézského součinu zbytkových tříd Z_4 a Z_3 se zobrazí do Z_12 ... pak tomu dalšímu zápisu se přiznám až tak nerozumím, ale asi je to nějaký předpis podle kterého se podle toho fí prvky zobrazují.

#4 13. 03. 2011 20:46

check_drummer
Reputace:   106 

↑ neverending:

[a] označuje zbytkovou třídu, do které patří a. Je nutné ukázat, že po dané dvě zbytkové třídy [a], [b] určuje $\phi$ výslednou zbytkovou třídu [a-b] jednoznačně.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

Zápatí