Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
mám zadání převeďte parametrické vyjádření na obecnou rovnici: x=-7+6t y=3+2t
a mám možnost vynásobit první rovnici -2 nebo 2 , druhou 6 nebo -6. Když ale pak vše upravím vyjdou mi vlastně dvě možnosti v prvním případě -x +3y-16= 0 a v druhém x-3y+16=0 . Musím tu první vynásobit -1, aby byl tvar pro x kladný nebo mám počítat jak s jednou tak druhou možností??? Děkuji
↑ osamela:
Obě varianty jsou správně.
Se kterou budete dál pracovat záleží jen na Vás. Ale určitě pro další práci stačí jen jedna varianta. Mně je osobně bližší varianta, která nezačná mínusem :)
↑ osamela:
Je to skutečně úplně jedno. Jedna přímka má nekonečně mnoho různých rovnic a je to stále ta jedna konkrétní přímka.
Na výsledek například výpočtu vzdálenosti nebo vyjádření těžnice to nemá vliv.
↑ osamela:
Můžeš také postupovat jinak :) Z parametrického vyjádření vidíš směrový vektor té přímky:
V obecné rovnici přímky se vyskytuje normálový vektor, který je na přímku kolmý. To znamená, že skalární součin směrového a normálového vektoru je 0. Aby tohle platilo, musí být normálový vektor nebo
Je jedno který si vybereš :)
Rovnice tedy vypadá takto: nebo
. Bod, který leží na přímce máš zadaný:
Po dosazení do rovnic: nebo
a rovnice jsou tedy
nebo
↑ MartinK:
Ahoj, vidím, že statočne bojuješ s TeXom.
Pár návrhov: -2x+6y -32=0
alebo možno by Ti stačilo -2\cdot x+6\cdot y -32=0
↑ osamela:
Stačí vynásobiť druhú rovnicu -3...
A aký je rozdiel medzi rovnicou a
jedna je vynásobená -1
Čo sa zmení: Keďže sú rovnice rovnaké, body ktoré vyhovujú 1. rovnicu vyhovujú aj 2. rovnici, normálový vektor 1. priamky je opačný k normálovému vektoru 2. priamky, je jeho násobok.
Zistili sme, že body patriace 1. priamke sú bodmi aj 2. priamky, normálový vektor 1. priamky je násobok normálového vektora 2. priamky -> rovnice určujú tú istú priamku.
Takže je jedno s akou možnosťou budeš počítať, rovnice si ešte vždy môžeš upraviť ;-)