Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 03. 2011 10:46

Mars
Zelenáč
Reputace:   

Lineární nezávilost vektprů

Ahoj, můžete mě prosím nasměrovat, jak řešit tento příklad?
Nechť je množina vektorù {u; v; w} lineárnì nezávislá. Podle definice rozhodněte,
zda je lineárnì nezávislý také soubor u+v-2w, 2u-v+w, u-v+2w.
Díky

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 20. 03. 2011 11:02 — Editoval claudia (20. 03. 2011 11:22)

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

Re: Lineární nezávilost vektprů

A umíš si to podle té definice zapsat do rovnic?

Víš:

$r\mathbf{u}+s\mathbf{v}+t\mathbf{w} = 0 \Leftrightarrow r,s,t=0$

Snažíš se zjistit, zda platí:

$x\(\mathbf{u}+\mathbf{v}-2\mathbf{w}\) + y\(2\mathbf{u}-\mathbf{v}+\mathbf{w}\) + z\(\mathbf{u}-\mathbf{v}+2\mathbf{w}\) = 0 \stackrel{???}{\Leftrightarrow} x,y,z=0$

Kdyby ani to nepomohlo, rozklikni text níže a pokus se dosadit za otazníky :-)

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#3 20. 03. 2011 11:04

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ claudia:

Ten znak sumy tam má nějaký význam?

#4 20. 03. 2011 11:10

claudia
Richard P. Feynman

↑ Pavel Brožek:

Ne, to je nesmysl. Kdybych nebyla líná psát, podle čeho sčítám, taky jsem si toho mohla všimnout :-) S dovolením jej smaži. Děkuji.

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#5 20. 03. 2011 16:52

Mars
Zelenáč
Reputace:   

↑ claudia:
Z rovnice výše plyne, že každý soubor tvořený linerně nezávislými vektory je taky lineárně nezávislý. Nebo se pletu?

#6 20. 03. 2011 17:34

claudia
Richard P. Feynman

Definuj "soubor tvoření lineárně nezávislými vektory" :-)

#7 20. 03. 2011 17:57

Mars
Zelenáč
Reputace:   

↑ claudia:

Myšleno dle zadání.
"Podle definice rozhodněte, zda je lineárnì nezávislý také soubor u+v-2w, 2u-v+w, u-v+2w."

Narážím na definovaný vztah výše. Jedině pro triviální kombinaci bude platit rovnice, tzn. {u+v-2w, 2u-v+w, u-v+2w} je lineárně nezávislý. Je tomu tak?

V případě, že by byl {u, v, w} lineárně zavislý, jak bych musel postupovat?
aspon jeden z koeficientů by se nerovnal nule. jak to ale zapsat?

Děkuji

#8 20. 03. 2011 19:25

claudia
Richard P. Feynman

↑ Mars:

Ano, je pravda, že trojice vektorů, kterou z trojice l. nezávislých vektorů vytvoříš jako lin. kombinaci "{u+v-2w, 2u-v+w, u-v+2w}", je vždy též lineárně nezávsilá. Nicméně neplatí to obecně v tom smyslu, že by každá trojice vektorů, kterou vytvoříš jako lineární kombinaci lineárně nezávislých vektorů, byla též lineárně nezávislá. Kdyby v otázce bylo např. "{u-v-2w, 2u+3v+w, u+3v+2w}", tak již lineárně nezávislé vektory nezískáš.

Pokud by již u, v, w byly l. závislé, je otázka triviální. Ze tří lineárně závislých vektorů nikdy tři lineárně nezávislé nedostaneš (viz dimenze generovaného podprostoru apod.).

#9 20. 03. 2011 20:43 Příspěvek uživatele Mars byl skryt uživatelem Mars. Důvod: Omyl

#10 20. 03. 2011 20:44 — Editoval Mars (20. 03. 2011 20:48)

Mars
Zelenáč
Reputace:   

Z jakého důvodu nezískám lin. nezávislé vektory v případě {u-v-2w, 2u+3v+w, u+3v+2w}?

Vždyt $x\(\mathbf{u}-\mathbf{v}-2\mathbf{w}\) + y\(2\mathbf{u}+3\mathbf{v}+\mathbf{w}\) + z\(\mathbf{u}+3\mathbf{v}+2\mathbf{w}\) = 0 \stackrel{???}{\Leftrightarrow} x,y,z=0$

bude stále platit. Edit Bude za jakýchkoliv podmínek stále platit pouze pro triviální kombinaci.

#11 20. 03. 2011 20:48

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Implikace doprava neplatí. Zkus si

$x&=3\\
y&=-4\\
z&=5$.

#12 20. 03. 2011 21:02 — Editoval claudia (20. 03. 2011 21:06)

claudia
Richard P. Feynman

To není žádné tvrzení, ty otazníky nad tou šipkou znázorňují, že "je otázka, zda platí..." :-) A (nikoli náhodou) neplatí. Jako protipříklad nabízím x=3, y=-4, z=5 (ale funguje i jakýkoli násobek těchto hodnot).

Pro vysvětlení se zkus podívat do toho, co jsem nahoře označila jako skryté.

#13 20. 03. 2011 21:22

Mars
Zelenáč
Reputace:   

Jo takhle, špatně jsem si to vyložil. Díky.
Mimojiné, využíváme nějak vlastnosti, že {u; v; w} jsou lineárně nezávislé?

#14 20. 03. 2011 22:19 — Editoval claudia (20. 03. 2011 22:30)

claudia
Richard P. Feynman

Samozřejmě! :-) Doufala jsem, že na to přijdeš sám, ale pokud ne, tak to raději napíši explicitně, aby ti z toho nezůstal v hlavě zmatek.

Máme tedy tři "nové" vektory vytvořené z "původních" u, v, w. Snažíme se zjistit, za mají i netriviální nulové lineární kombinace (pak by byly závislé) nebo nemají (pak by byly nezávislé). Jejich lineární kombinace si můžeme obecně zapsat jako:

$x\(\mathbf{u}+\mathbf{v}-2\mathbf{w}\) + y\(2\mathbf{u}-\mathbf{v}+\mathbf{w}\) + z\(\mathbf{u}-\mathbf{v}+2\mathbf{w}\)$

To se dá prostým roznásobením upravit na tvar:

$\(x+2y+z\)\mathbf{u} + \(x-y-z\)\mathbf{v} + \(-2x+y+2z\)\mathbf{w}$

(Tento výraz stále vyjadřuje všechny možné lineární kombinace "nových" vektorů, nikoli "původních").

A zkoumáme, za jakých podmínek se tento výraz rovná nulovému vektoru:

$\(x+2y+z\)\mathbf{u} + \(x-y-z\)\mathbf{v} + \(-2x+y+2z\)\mathbf{w}=0$

Tedy pro jaký x-násobek prvního, y-násobek druhého a z-násobek třetího nového vektoru získáme v součtunulový vektor.

Zapsáno v novém tvaru ale vidíme, jakým způsobem lineární kombinace nových vektorů odpovídají lineárním kombinacím vektorů původních.

Proto můžeme využít znalost, že

$r\mathbf{u}+s\mathbf{v}+t\mathbf{w} = 0 \Leftrightarrow r,s,t=0$,

Tzn. využíváme lineární nezávilost původních vektorů!

Pokud si označíme $r=\(x+2y+z\)\,\ s=\(x-y-z\),\ t=\(-2x+y+2z\)$

získáme z lineární nezávislosti rovnost: $0=\(x+2y+z\)\,\ 0=\(x-y-z\),\ 0=\(-2x+y+2z\)$

tedy homogenní soustavu rovnic. To je nutná a zároveň postačující podmínka toho, aby lineární kombinace nových vektorů byla nulová.

Zmiňovaná soustava má vždy triviální řešení (což odpovídá triviální lineární kombinaci nových vektorů) a hledáme, zda má i netriviální řešení (tedy takové, že by x, y nebo z bylo různo od 0), to by odpovídalo netriviální lineární kombinaci nových vektorů.

V prvním zadaném případě je matice soustavy regulární (determinant je nenulový, jak jsem naznačovala výše), tedy soustava má pouze triviální řešení.

Ve druhém případě, který jsem dávala za příklad já, je matice soustavy singulární, tedy soustava má i netriviální řešení.

Více už asi není v mých silách k tomu dodat. Je nicméně důležité, abys nedělal ukvapené závěry jako výše. Každý krok musíš podložit argumentem.

Pokud máte někdo další sílu napsat to jinými slovy (a vysvětlit, co je třeba ověřit a nelze vynechat], budu ráda :-). Zjevně se neumím vyjadřovat pochopitelně :-)

#15 22. 03. 2011 19:29

Mars
Zelenáč
Reputace:   

Díky! Už mám jasno

Zápatí