Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím pomohl by mi někdo s touto úlohou,předem díky.Není to domácí úkol a nejde ani o žádnou soutěž,je to jen matematický úkol pro Geocaching.
Vlaková souprava vyjela z nádraží. Čtyřicet vteřin vlak zrychloval se zrychlením 0,2 m.s-2. Přejel železniční přejezd na ulici Pánské a dále pokračoval konstantní rychlostí. Po dvou minutách začal opět zrychlovat se zrychlením 0,4 m.s-2. Takto zrychloval 10 vteřin a opět pokračoval jednu minutu konstantní rychlostí. Nekolik set metru před druhou železniční stanicí začal brzdit. V rychlosti 12 m.s-1 začal zpomalovat se zrychlením 0,5 m. s-2. Takto brzdil po dobu pěti vteřin. Poté ješte začal více zpomalovat z rychlosti 9,5 C se zrychlením 0,15m. s-2 až do úplného zastavení v železnicní stanici . Po třech minutách vlaková souprava ze stanice vyjela. Po dobu pěti vteřin zrychlovala se zrychlením 0,4 m.s-2. Z této rychlosti ješte zrychlil se zrychlením 0,8 m. s-2 a zrychloval deset vteřin. Dál pak pokračoval konstantní rychlostí ke třetí cílové železniční stanici.
A=délka dráhy prvního zrychlení mezi žel.stanicí a žel.prejezdem v metrech
B=brzdná dráha před druhou žel.stanicí v metrech
C=nejvyšší rychlost vlaku mezi druhou a třetí železniční stanici v kilometrech za hodinu.
Všechny výpoctu provádejte s vysokou presností i s desetinnými císly! Pri výpoctech pozor na jednotky!
Spočítala jsem,že vlak zrychlil za 40 vteřin na 8 m.s-1 a po tuto dobu ujel 160m pak jel konstantní rychlostí a po dvou minutách zrychlil z 8 m.s-1 na 12 m.s-1.Takže A=160m .Výsledek za C jsem spočítala,že rychlost vlaku mezi druhou a třetí stanicí je 10 m.s-1 což je 36km/h.Ale zpomalení nevím podle jakého vzorce mám počítat.
Prosím o napsání vzorce podle kterého nám B vypočítat.
Zdravím,
uváděj, prosím, že to není školní úloha - tedy nijak nehoří.
Rozepíš si jednotlivé úseky - typ pohybu, počáteční rychlost, čas na úseku, zrychlení (pokud bylo), rychlost na závěr úseku.
Kde je konkrétní problém? teorie
↑ Lilly:
Děkuji.
Pro zpomalení se používá stejný vzorec jako pro zrychlení, jen hodnotu a-zpomalení zapíšeme při výpočtu se znakem "minus".
Stránky: 1