Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nalezněte řešení rovnice (3x^2+x−2)^2−30x^2−10x = −36 v oboru reálných čísel.
Zkousel sem uz vsechno mozne ruzne vytykat; rokladat pomoci korenu kvadratkych rovnic ale nic nevedlo k nakemu peknemu reseni asi delam nakou fundamentalni chybu nebo na to jdu uplne spatne :D.
Dekuji za Vase prispevky
↑ kakadsutew: já tě potrápím a řeknu ti, že to jde rozložit (ale sám se s tím peru:)
Mno teda ja uz se tim trapim neco pres hodinu :D
↑ kakadsutew: jelikož se mi to nepodařilo za 5 minut rozložit, tak doporučuji si to roznásobit a řešit jako rovnici reciprokou (výsledek vyjde)
↑ kakadsutew:
Jednotka je koreň, nepomôže? Výsledok po delení zátvorkou (x-1) má koreň -2. Po vydelení zátvorkou (x+2) vyjde kvadratický trojčlen, ten sa už dá rozložiť...
Reciproka rovnice je asi dobry napad ale bohuzel to resit neumim (bud to neni stredoskolska uroven a nebo mam mezeru :( )
Dano dekuji ze se snazis abych se k reseni dostal sam, clovek se tim kazdopadne vic nauci, ale obavam se ze me uz tady nic nepomuze krome ukazky reseni samotneho :( .
↑ Dana1:
Takéto rovnice pre stredoškolákov často mávajú jednoduché korene, ako 1; -1; 2; -2; 1/2 ...
Tak som skúsila dosadiť číslo 1 a vyšlo, že to je koreň tej pôvodnej rovnice so štvrtou mocninou.
Mám Ti to delenie mnohočlenov rozpísať? Budeš musieť ale chvíľu čakať.
↑ Dana1:
Kdyz budes tak hodna a rozepises to budu moc rad.Abych poradne videl co a jak :).
Dekuji mnohokrat.
↑ luboss8: zajímavý post :) když už, tak sem postni aspoň link, abychom nemuseli tvé téma hledat a mohli rovnou :-)
↑ Dana1: raději bych to rovnou dělil členem
, abychom si ušetřili práci, protože se jedná o reciprokou rovnici II. druhu 4. stupně, proto má kořen
(ano proto to dělíme
), ale tím to upravujeme na I. druh 3. stupeň, která má kořen
, takže to budeme dělit
abychom měli kvadratickou rovnici, ale právě proto, že to dělíme
a
tak není lepší najednou ?
↑ mikl3:
Už som ten termín "recipročný" počula, robili sa tam tuším nejaké substitúcie(?), ale už to robiť neviem, a ani kakadsutew, tak mu to chcem ukázať takto "obyčajne". Ale ak nevie deliť mnohočleny, je mu celý môj postup nanič, tak čakám, či sa ozve...
Dekuji vsem za pomoc.
Zdenkovo reseni je moc pekne.Ale rozdelit -36 na -16 a -20 me vazne nenapadlo :( .
Jeste bych se chtel omluvit Dane ze jsem neodepisoval ale mel sem neco duleziteho k vyrizeni.