Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ dna40747:
c je prepona, má dĺžku 29 cm, S je obsah, má 230
, stačí dosadiť a potom urobiť tú substitúciu, ktorú navrhuje BakyX.
↑ dna40747:
Ja ti vlastne ukazujem, ako vypočítať b. Do tej rovnice si dosaď S a "c" a máš kvatrickú rovnicu, ktorú riešiš substitúciov.
↑ dna40747:
Nie - z toho, že
nevyplýva, že a + b = 29.
BakyX Ti všetko vypočítal, až po riešenie kvadratickej rovnice. V jeho rovniciach treba ale písať miesto c číslo 29 a miesto S číslo 230.
Tú kvadratickú rovnicu musíš riešiť sám (sama) - a potom sa vrátiť späť zo substitúcie.
↑ dna40747:
Obsah pravouhlého trojuholníka je (ab)/2 = 230, kde a aj b sú odvesny. Z toho vyplýva, že
, potom 
Pre pravouhlý trojuholník platí Pytagorova veta
. Keď dosadíš do Pytagorovej vety vzťah
, dostaneš rovnicu, ktorú Ti napísal BakyX v tomto poste Odkaz, ibaže on tam nemá čísla, ale tie písmenká, ktorých hodnotu (čísla, ktoré k nim patria) poznáš zo zadania.
Treba urobiť tú substitúciu a riešiť kvadratickú rovnicu.
Neviem, či to má veľa s vpísanou alebo opísanou kružnicou, možno to má byť nejaké opakovanie, alebo sa Ti ešte niekto ozve...
↑ Alivendes:
Ďakujem..To druhé bude ale jednoduchšie..
↑ BakyX:
:) Problém byl nejspíš vtom že kolega, který dává takový dotaz asi nemá moc znalostí pro výpočet takových rovnic. Nicméně já pomocí kvartických rovnic se substitucí pracuji často, jsem na to zvyklý a proto se mi velmi líbí tvůj příspěvek :)

↑ Dana1:
Ale pokud nepočítám blbě tak úloha nemá řešení.
Když dám substituci 
tak dostanu:
což nemá v oboru reálných čísel řešení D<0
Pro
- nemá řešení - to je náš případ 
- 1 řešení (a = b - pravoúhlý rovnoramenný trojúhelník) 
- 2 řešení (v jedné polorovině)
Obrázek:
↑ Alivendes:
Pokud jsem dobře četl zadání tak 29 je délka přepony (obvykle značení - c). Pak tvůj vzoreček pro výpočet obsahu (plochy) je chybný.
Jestli je zadání v pořádku, pak úloha nemá řešení. (viz. Cheop)