Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 03. 2011 23:04

helleste
Zelenáč
Reputace:   

Symetrické matice

Ahoj, mám trochu problém s jedním příkladem.

Zadání jest:

Předpokládejte, že A je symetrická matice (tj. je čtvercová a pro její prvky
platí  a_ij = a_ji). Rozhodněte, zda pak je A^2 také symetrická matice.
Pokud ano, pečlivě své tvrzení zdůvodněte, pokud ne, najděte protipříklad.

Vím, že A^2 je také symetrická. Dokážu to krásně zdůvodnit například pro matice typu (3,3), ale nevím jak to dokázat obecně pro matice (n,n). Vidím, to ale prostě to nedokážu zapsat. Poradí někdo? :)

Díky!

• (téma jako vyřešené označil(a) helleste)

#2 22. 03. 2011 00:17 — Editoval claudia (22. 03. 2011 00:22)

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

Re: Symetrické matice

Snad nelžu, když naznačím:

$\(A^2\)_{ij}\stackrel{\text{def}}{=}\sum_{k=1}^n \(A\)_{ik}\cdot\(A\)_{kj}\stackrel{\text{sym}}{=}\sum_{k=1}^n \(A\)_{ki}\cdot\(A\)_{jk}\stackrel{\text{komut}}{=}\sum_{k=1}^n \(A\)_{jk}\cdot\(A\)_{ki}\stackrel{\text{def}}{=}\(A^2\)_{ji},\;\(i,j\in\{1\ldots n\}\)$

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#3 22. 03. 2011 00:52 — Editoval helleste (22. 03. 2011 00:54)

helleste
Zelenáč
Reputace:   

↑ claudia:

Díky moc. Napadlo mě ještě jedno řešení, ale nevím zda-li postačuje. Vypadá až moc jednoduše :)

Vycházím z předpokladu, že u symetrické matice platí $A^T=A$
$(A^2)^T=(A * A)^T=A^T * A^T= A * A= A^2$

#4 22. 03. 2011 01:54

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

↑ helleste:

Přijde mi to v pořádku.

Má-li být zdůvodnění "pečlívé", pak možná spíše než implikaci $\text{matice je symetrická}\Rightarrow A^T=A$ využíváš ekvivalenci $\text{matice je symetrická}\Leftrightarrow A^T=A$, protože jsi dokázal $\(A^2\)^T=A^2$ a chceš z toho zpětně vyvodit, že $A^2$ je symetrická.

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

Zápatí