Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, nevím si rady s následujícími příklady. Předem děkuji!
1) Pravděpodobnost, že trefím terč při jednom výstřelu je 30%.
a. Určete pravděp., že ze 6ti výstřelů se trefím 6krát
b. Ze 6ti se trefím alespoň 3krát
2) Tři kamarádi jedou na dovolenou, Petr s pravděp. 30%, Pavel 20% a Honza 40%
a. Určete pravděp., že pojedou všichni tři
b. Pojede alespoň jeden
c. Pojede Petr i Pavel, ale Honza ne
↑ Annyy08:
Ano, na to sa pouziva prave Bernoulliho schema :)
Pravdepodobnost, ze trafim terc, je 0,3 a ze netrafim terc je teda 0,7. Pravdepodobnost, ze z n vystrelov trafim k krat, sa rovna
.
Jasný, už mi to došlo, ale ještě jednou děkuji :)
a co se týče toho druhého příkladu..
ad a.) 0,3 . 0,2 . 0.4 = 0,024 --> je to tak správně?
ad b.) (0,3 . 0,2 . 0.4) - 0,024 (jelikož bych to udělala jako sjednocení, ale nejsem si vůbec jistá)
Chápu, pokud mám jen nějaké 2 jevy, ale jakmile se tam objeví další, jsem v koncích :/
↑ Annyy08:
Aj ked mozno ti ten prvy priklad je jasny, tak by som chcel este upozornit, ze je rozdiel trafit sa "aspon trikrat" a "prave prikrat" :) V zadani je aspon trikrat, takze sice pouzijeme Bernoulliho schemu, ale nestaci len dosadit cisla 6 a 3 :)
Co sa tyka druhej ulohy, tak pripad a) je spravne.
Pripad b) uz spravne nie je a zrejme je tam nejaky preklep, lebo po odpocitani toho isteho dostanes 0 :)
Budeme pocitat najprv pravdepodobnost doplnkoveho javu, teda ze nepojde ziadny. Inak povedane, ze Peter nepojde a zaroven Pavel nepojde a zaroven Honza nepojde. Aka je pravdepodobnost, ze Peter nepojde? Snad som ta tymto dostatocne naviedol okrem pripadu b) aj na pripad c).