Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 03. 2011 19:42

woody25
Reputace:   

Časticová fyzika-baryóny,leptóny,gluóny...

Zdravím vás,chcel by som si konečne utvrdiť nejaké tie poznatky v oblasti časticovej fyziky. Nedávno som sa zúčastnil Masterclasses 2011, a prednášky boli práve z tejto časti fyziky. Keďže nepatrím k fyzikom,( iba sa k nim chcem priblížiť :) ) ,tak som si všetko nezapamätal, a mám z toho trochu chaos. Na internete je toho veľa, ale tam mi na moje otázky nikto neodpovie,a nie je to veľmi prehľadné. Chcel by som najskôr vedieť, že z čoho sa vlastne skladá atóm. Je to jadro a obal, v obale sú elektróny (ktoré sú elementárne,už sa ďalej nedelia) a v jadre sú protóny a neutróny. Protóny a neutróny sa však delia. A tu sa už vyskytujú moje otázky. Čo je v protónoch a neutrónoch? Sú to kvarky? A potom tie kvarky sa ešte z niečoho skladajú? A čo sú baryóny, leptóny, pióny,gluóny a pod. ? Mám v tom veľký chaos. Túto tému budem čítavať dlhšie a tiež sa chcem aj pýtať. Ak sa niekto nájde kto mi to objasní, budem rád. :)

#2 20. 03. 2011 19:49

miso16211
Πυθαγόραc
Pozice: n/a

Re: Časticová fyzika-baryóny,leptóny,gluóny...

newem ale kde si to bol?

#3 20. 03. 2011 19:49 — Editoval mikl3 (20. 03. 2011 19:50)

mikl3
Škola: FS ČVUT (12-16, TZSI, Bc.)
Pozice: Studuji magisterske
Reputace:   78 

↑ woody25: taky nejsem fyzik, ale povím něco ke kvarkům - kvarky se dále dělí, tady jsem našel tabulku (je dole) a ještě níže jsou možnosti poskládání těchto kvarků a těch možností je opravdu hodně

jedna poznámka - hledej na netu něco kolem spojení slov standardní model částicnebo tak nějak se to jmenuje, měla by to být přehledná tabulka "všech" částic (chybí Hicksův bosson)
ještě jedna - slovo kvark si vybrali fyzici,  našel jsem jména - Murray Gell-Mann a Georg Zweig) z jednoho románu, to slovo znamená něco jako emotivní výkřik (když jsou třeba komixy) kvark! kvark! kvark! a v podstatě to znamená nic

#4 20. 03. 2011 19:57

woody25
Reputace:   

↑ miso16211: Bol som v Banskej Bystrici na fakulte,bola to super prednáška,nakoniec bola videokonferencia s ľudmi z CERNU, ktorých sme sa mohli opýtať na čokoľvek, a tiež sme mohli diskutovať o našich nameraných výsledkoch, hľadali sme jednu časticu...

↑ mikl3: Vďaka,a o tom kvarku nám hovorili,áno je to z komixu, nemá to žiadny význam. (V nemčine je to tvaroh :) ) No ja teda skúsim to pochopiť najskôr z tej wikipédie, ale potom sa sem vrátim a budem sa pýtať . :)

#5 20. 03. 2011 20:23

mikl3

↑ woody25: tady jsem ti našel interaktivní tabulku (jestli tě spíš otravuju, dej vědět :)

#6 20. 03. 2011 20:43

woody25
Reputace:   

↑ mikl3: Neotravuješ,som ani nečakal že mi tak skoro niekto odpíše :) No mám čo robiť najbližšie dni,snáď to pochopím,vďaka .

#7 20. 03. 2011 20:59

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ woody25:

Nejlepší asi opravdu bude, když si prostuduješ wikipedii. Ale jakýkoliv konkrétní dotaz, který ti wikipedie nezodpoví, sem určitě napiš.

↑ mikl3:

kvarky se dále dělí

Ve smyslu, že existuje víc různých kvarků ano. Ale jinak kvarky v současnosti pokud vím považujeme za elementární částice.

#8 20. 03. 2011 21:04

mikl3

↑ Pavel Brožek: omlouvám se, samozřejmě měl jsem na mysli typy kvarků, špatně jsem formuloval

#9 24. 03. 2011 11:07

Coreey
Reputace:   

Zápatí