Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím vás,chcel by som si konečne utvrdiť nejaké tie poznatky v oblasti časticovej fyziky. Nedávno som sa zúčastnil Masterclasses 2011, a prednášky boli práve z tejto časti fyziky. Keďže nepatrím k fyzikom,( iba sa k nim chcem priblížiť :) ) ,tak som si všetko nezapamätal, a mám z toho trochu chaos. Na internete je toho veľa, ale tam mi na moje otázky nikto neodpovie,a nie je to veľmi prehľadné. Chcel by som najskôr vedieť, že z čoho sa vlastne skladá atóm. Je to jadro a obal, v obale sú elektróny (ktoré sú elementárne,už sa ďalej nedelia) a v jadre sú protóny a neutróny. Protóny a neutróny sa však delia. A tu sa už vyskytujú moje otázky. Čo je v protónoch a neutrónoch? Sú to kvarky? A potom tie kvarky sa ešte z niečoho skladajú? A čo sú baryóny, leptóny, pióny,gluóny a pod. ? Mám v tom veľký chaos. Túto tému budem čítavať dlhšie a tiež sa chcem aj pýtať. Ak sa niekto nájde kto mi to objasní, budem rád. :)
newem ale kde si to bol?
↑ woody25: taky nejsem fyzik, ale povím něco ke kvarkům - kvarky se dále dělí, tady jsem našel tabulku (je dole) a ještě níže jsou možnosti poskládání těchto kvarků a těch možností je opravdu hodně
jedna poznámka - hledej na netu něco kolem spojení slov standardní model částicnebo tak nějak se to jmenuje, měla by to být přehledná tabulka "všech" částic (chybí Hicksův bosson)
ještě jedna - slovo kvark si vybrali fyzici, našel jsem jména - Murray Gell-Mann a Georg Zweig) z jednoho románu, to slovo znamená něco jako emotivní výkřik (když jsou třeba komixy) kvark! kvark! kvark! a v podstatě to znamená nic
↑ miso16211: Bol som v Banskej Bystrici na fakulte,bola to super prednáška,nakoniec bola videokonferencia s ľudmi z CERNU, ktorých sme sa mohli opýtať na čokoľvek, a tiež sme mohli diskutovať o našich nameraných výsledkoch, hľadali sme jednu časticu...
↑ mikl3: Vďaka,a o tom kvarku nám hovorili,áno je to z komixu, nemá to žiadny význam. (V nemčine je to tvaroh :) ) No ja teda skúsim to pochopiť najskôr z tej wikipédie, ale potom sa sem vrátim a budem sa pýtať . :)
↑ woody25: tady jsem ti našel interaktivní tabulku (jestli tě spíš otravuju, dej vědět :)

↑ woody25:
Nejlepší asi opravdu bude, když si prostuduješ wikipedii. Ale jakýkoliv konkrétní dotaz, který ti wikipedie nezodpoví, sem určitě napiš.
↑ mikl3:
kvarky se dále dělí
Ve smyslu, že existuje víc různých kvarků ano. Ale jinak kvarky v současnosti pokud vím považujeme za elementární částice.
↑ Pavel Brožek: omlouvám se, samozřejmě měl jsem na mysli typy kvarků, špatně jsem formuloval