Dobrý den, potřebovala bych vypočítat příklady. Byla bych moc ráda, kdyby jste mi někdo poradil.. Předem vám děkuji. :D
1) 2členné varieca a,b,c,d (1,2,3,4)
2)vypiš permutace z 1,2,3,4 které končí 2.
a,b,c,d které končí c.
3) 4ciferný číslo z 1,2,3,4,5,6. Kolik jich začíná na jedničku?
4) (1,2,3,4,5,6,7) kolik jich končí na 7?
5) 3 muži, 5 žen a 8 židlí
5 mužů, 3 ženy a 8 židlí
Jo tak, já to včera špatně pochopila.. Nechci po vas dodělat domácí úkol, ale opravdu neumim počítat kobinatoriku a toto jsou příklady, které bereme při hodině a neumím si to sama odůvodnit.. potřebovala bych to jen polopatě vysvětlit, jak se to počítá. Dyžtak se omlouvám, ale opravdu vás nechci zneužít.. matematika mě baví a chtěla bych jít na pedagogickou fkultu na obor matematika se zaměřením.
↑ wera:
Zdravím, tomu zadání bohužel není ani pořádně rozumět. Zkusila jsem přepsat takto:
1) sestavte dvoučlenné variace z prvků a,b,c,d (stejný úkol - z prvků 1,2,3,4)
2) vypiš permutace z 1,2,3,4, které končí 2. (stejný úkol pro a,b,c,d permutace, které končí c).
3) Kolík 4-ciferných čísel zde sestavit z číslic 1,2,3,4,5,6. Kolik jich začíná na jedničku?
4) Kolik ?-ciferných čísel zde sestavit z číslic (1,2,3,4,5,6,7) kolik jich končí na 7?
5) Kolika způsoby lze rozesadit 3 muži, 5 žen na 8 židlí v řadě (případně si domyslí podmínky rozesazení, např - muž vždy na okraji řady nebo žádná dvojice mužů vedle sebe, všech mužů vedle sebe apod.)
Podobná úloha - 5 mužů, 3 ženy a 8 židlí.
Dobrý a názorný materiál.
Potom už prosím jednotlivé úlohy do samostatných témat po jedné úloze do tématu.