Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 03. 2011 11:46

caduwek
Zelenáč
Reputace:   

C++ a NTL knihovna

Ahojte,
programuju nakej prográmek v codebloksu v c++ no a používám NTL knihovnu.
Mám ale jeden problém. Musím si tam vygenerovat náhodně 2 prvočísla p a q takové, že q dělí p-1 . Zatím si tam je pouze generuju, bez této podmínky, ale je tam opravdu potřebná. Nevíte jak to udělat nějak hodně rychle? mě napadá jen zkoušení dokolečna, ale to je dost neefektivní.
Předem moc díky

• (téma jako vyřešené označil(a) caduwek)

#2 25. 03. 2011 01:29

Lumikodlak
Místo: Praha
Pozice: Programator nebo tak neco :-)
Reputace:   19 

Re: C++ a NTL knihovna

Napada me treba vygenerovat vdycky nejdriv jen to q, a potom zkouset postupne nasobky q - jestli po pricteni 1 je to prvocislo. Napriklad vygeneruje se q=7, takze zkouset jestli je prvocislo: 8, 15, 22, 29... atd - tim zpusobem vygenerovat to p. Mozna tohle ale neni dost rychle. Co myslis tim zkousenim dokolecna? Nevim, jakym zpusobem generujes ty prvocisla, ani neznam NTL. Tak jestli se ti chce, napis vic podrobnosti, a co si myslis o tom co jsem psal, a mozna se na to zkusim dal podivat :-)

#3 25. 03. 2011 12:38

caduwek
Zelenáč
Reputace:   

Re: C++ a NTL knihovna

jojo to me napadlo taky uz predevcirem.. takze tak to mam no.. a celkem to de i rychle.. a NTL knihovna je knihovna co pracuje s hodne dlouhymi cisly.. a taky v grupach Zp, ktery hodne pouzivam
Ale dik za reakci :o))

Zápatí