Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zkoušela jsem ověřovat pomocí postupných limit a vyšlo mi, že:
- pokud začnu od y, potom L1=1,
- pokud začnu od x, L2=1/2.
Tedy můj závěr by byl, že limita neexistuje. Vychází Tobě také tak? Děkuji.

↑ johny0222:
Pokud limita existuje, pak musí být ze všech směrů stejná. Jelena spočítala limitu ze směrů rovnoběžných s osami. (Představ si rovinu xy a v ní bod (1,1). K tomu se můžeme blížit z různých stran.)
Edit: Ale je vlastně otázka, co tvůj zápis
představuje. Má představovat
nebo
?
To, co píše Jelena, se vztahuje k druhému případu. Já bych ten zápis chápal stejně jako ona.
↑ Pavel Brožek:
Moc děkuji (i za EDIT zápisu v jiném tématu kolegy), ano, také jsem pochopila jako 2. zápis.
↑ johny0222:
Děkuji, vyšetřovala jsem postupně, např. L1:
V případě vyšetření "od x" vzníká výraz 
Rozepíš si, prosím, podrobně.
Případně - teorie a řešené příklady.
Zdravím.
je mi to teraz jasnejsie, lem mam s toho trosku zmetok, preco sme prave v tomto pripade pouzili to rozdelenie
a 
preco sme to nepouzili aj v predchadzajucich prikladoch ? na zaklade coho to rozdelenie ? Potreboval by najaky zachytny bod ako zistim, ze prave taku, alebo podobnu limitu mam riesit takto ?
potom aj zadanie 14 by sa riesilo rovnakym sposobom, alebo sa mylim ? aspon z mojho ulha pohladu to tak vypada
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=28495
↑ johny0222:
Myslím, že v diplomce, na kterou jsem davala odkaz, to bylo podrobně rozepsáno - postupy vyšetření. Část limit se vypočte přímým dosazováním, další část nějakou úpravou. Ale to jsou takové "dobře viditelné úpravy", co jdou nacvičit a používat.
Asi je více korektní vyšetření, zda vůběc limita existuje (postupy jsou v materiálech popsány).
V tomto případě - úprava vznikla až při vyšetření postupných limit a zároveň se prokázalo, že limita neexistuje.
Ale celkem - vyšetření limit dvou promenných je "nepřijemná" záležitost, která má dost problémových momentů. Ale o tom by mohla psát pouze matematická autorita, ne já. Pro školní účely asi budeš potřebovat nacvičit standardy podle typů úloh, co jsi sem umísťoval. Tato úloha je na případ vyšetření neexistující limity.
Ano, pro zadání 14 b) se to dá použit také.
↑ lusielusie:
Zdravím, založ si prosím vlastní téma v sekci ZŠ - viz pravidla. Děkuji.
↑ johny0222:
ne, Ty ne :-) kolegyňka tu byla s dotazem, už není.
↑ johny0222:
ano, pokud L1=L2, potom je to limita funkce L.

↑ jelena:, ↑ johny0222:
Ne, pokud L1=L2, ještě to neznamená, že má funkce limitu. Uvažujme třeba funkci
na přímce
a
jinde. Ta v bodě (0,0) nemá limitu, přestože L1=L2=0.
↑ Pavel Brožek:
děkuji, omlouvám se - měla jsem napsat - pokud L1, L2, L existuje a L1=L2 atd. Tady jsem tak daleko nedošli, dokazovali jsme, že limita neexistuje, nějak mi ta souvislost unikla.