Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
D = 1-p 1 0 0
1 1-p 0 0
0 0 2-p 3
0 0 0 4-p
vyšlo mi p^4-8p^3+20p^2-16p -> nevíte, jak by se dal tento výsledek zjednodušit, aby mi z toho vyšli podmínky pro p? Děkuji (nevím jistě, jestli mám výsledek správně, kdyby byl někdo tak ochotný a vypočítal mi to, tak bych byla moc ráda)
determinant je: (1-p)(1-p)(2-p)(4-p) ne? Protoze matice D ma pouze jednu moznou permutaci prvku, tj. vyberes diagonalu.
tvuj vyraz lze zjednodusit na: p(-4 + p) (-2 + p)^2
aha, ja ji prehlidl, tak jsou ty permutace dve..
Ja bych rekl:
ZADNA INVERZE JEDNA INVERZE (znamenko -1)
(1 - p) (1 - p) (2 - p) (4 - p) - 1 * 1 (2 - p) (4 - p) = (2 - p) (4 - p)[(1 - p) (1 - p) - 1] = (4 - p)(2 - p)(p^2 - 2p)
Tj. tak jak psal Lukee
↑ Tomsus: To bych rekl, ze je pracnejsi metoda a je to zbytecne, kdyz se "nic" pocitat nemusi...

Já taky postupoval přes Laplace. Nejdřív rozvinout podle čtvrtého řádku, pak podle třetího řádku a pak už dostáváme matici druhého řádu, která je jasná. Všude tam jsou samé nuly, exponent u minus jedničky vychází vždy sudý, takže tam vlastně ani žádné počítání není…
↑ Lukee:↑ Tomsus: Dovolim si nesouhlasit, vzdyt kdyz se podivate na tu matici, tak je jasne videt, ze jsou tam jen dve mozne permutace, takze se podivam a rovnou pisu determinant.
Laplace ma sve vyuziti, ale tady mi to prijde jako kanon na vrabce.
Pokud by matice byla:
D = 1-p 1 0 0
0 1-p 0 0
0 0 2-p 3
0 0 0 4-p
Tak byste to take delali Laplacem?
Kazdy at si to pocita, jak mu to vyhovuje, jen me to udivilo ;-)
↑ Saturday:
Ja nevim, ale mne to vyjde casove asi tak nastejno - kouknu a vidim nuly, tak to ihned rozvinu a mam to. A tu tvou matici bych samozrejme sel pres jedinou moznou nenulovou permutaci ;-)

↑ Saturday:
Já třeba v té matici okamžitě nevidím tu druhou permutaci, takže si to radši rozvinu. Zase tam nemusím nakonec nic sčítat. Myslím, že to vyjde tak nějak nastejno. Tu tvou matici bych samozřejmě řešil násobením prkvů na diagonále, tam to vidím.