Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 03. 2011 14:33 — Editoval FliegenderZirkus (26. 03. 2011 15:03)

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

Deformace prutové soustavy - zajímavá úloha

Pěkné odpoledne,

protože se mi ryze fyzikální úlohu nechce posílat do sekce Ostatní zajímavé příklady, uvedu ji tady. Zadání mně napadlo při jedné nudné přednášce z mechaniky poddajných těles, kdy jsem si kreslil domečky jedním tahem. Zadání:
Určete síly v prutech 1-8 a dále určete svislý posun styčníku A po deformaci. Dáno: F, a, E (modul pružnosti v tahu i tlaku), A (konstantní velikost průřezu všech prutů). Předpokládáme malé deformace, pouze osové namáhání prutů (žádný ohyb, při vzpěru nedojde ke ztrátě stability), platnost Hookeova zákona, zanedbáváme vlastní tíhu prutů, případně si doplňte další zjednodušující předpoklady, možná jsem na něco zapomněl. Všechny naznačené vazby jsou rotační (nepřenášejí moment), uložení v zemi je snad patrné z obrázku (styčník E se může vodorovně posouvat).
Obrázek:

Pozn.: Řešíme vlastně soustavu lineárních pružin o tuhostech , kde je délka l-tého prutu. Těším se na vaše řešení.

#2 31. 03. 2011 23:34

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

Re: Deformace prutové soustavy - zajímavá úloha

Bump, možná úloha někoho zaujme v pružinové verzi. V prostředku se pružiny neprotínají (ačkoli je to rovinná úloha, s tím se nějak musíme smířit) a konce pružin jsou spojeny tak, aby je šlo volně otáčet. Určete síly v pružinách (pro stejné rozměry jako nahoře lze řešit i deformaci - posuvy bodů).
http://www.sdilej.eu/pics/a83d54f9f9f5826a1030141597298bfb.jpg

Zápatí