Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj,
chtel jsem se jen zeptat jestli byste mi neporadil nekdo s nasledujici veci:
kdyz mam vysetrit asymptoty v plus a minus nekonecnu tak jake limity hledam? pro jednu asymptotu y=ax+b je a=limf(x)/x kdy k se blizi k nekonecnu a b=f(x)-x kdy x se bliizi k nekonecnu...ta druha se najde jak?jen ze se x blizi k minus nekonecnu nebo co? a stejne mi to nikdy nijak nevychazelo podle vysledku ...
diky moc za odpoved

↑ hessyk:
Ahoj,
Tady je to všechno popsané. Podívej se na ty vzorečky pro hledání těch asymptot, u výpočtu b máš místo "ax" jenom "x" - nevím, jestli ti to jenom vypadlo, nebo to počítáš špatně, může to však být důvod, proč ti to nevzchází. Jinak ano, asymptotu v -oo hledáš jako uvedené limity v -oo, v +oo jako limity v +oo.
Pozn: To asi víš, ale přece jen - pokud ti některá z těch limit vyjde, že neexistuje nebo není vlastní, tak se nelekej, znamená to, že vyšetřovaná funkce danou asymptotu zkrátka nemá.