Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Pomohl by mi někdo tady s touto úlohou?
Z desky tvaru trojúhelníku, jehož základna je a, výška k základně je v, má být vyříznuta obdélníková deska maximálního obsahu, přičemž jedna strana obdélníku je částí základny.
Určete rozměry obdélníku.
neco podobneho se tu pocitalo nedavno s elipsou misto trojuhelniku. Zkuste to pohledat a inspirovat se.
dalsi podobne vlanko je http://matematika.havrlant.net/forum/vi … hp?id=2887
budu uvazovat, ze je ten trojuhelnik rovnoramenny. tento trojuhelnik umistime do souradne soustavy tak, ze jeji pocatek je ve stredu zakladny trojuhelnika a tato zakladna splyva s osou x. pak rameno trojuhelnika lezici v 1. kvadrantu ma rovnici
. tedy vzhledem k symetrii je pak obsah obdelniku roven
. teto funkce pak obvyklym zpusobem hledame extrem - maximum.
↑ Everald:
Zdravim :-) napis, jak vypada derivace - promenna tam ma byt jedna, to je x.
Zadane v, a - jsou parametry (proto se derivuji jako konstatnta - pro jednoduchost si misto nich muzes predstavovat nejaka cisla).
OK?
↑ Everald: ↑ jelena:
Taky zdravím, jenom bych připomněl, že se to dá dělat i bez derivací: grafem funkce S(x) je parabola, je otočená vrcholem nahoru a kořeny má x=0 a x=a/2
Pokud se to pořád nedaří a chcete jít cestou bez derivací, namalujte si nejdřív třeba 
↑ robert.marik:
Hezky vecer :-)
Je to zadani z nasi oblibene sbirky z Ostravy :-) Rekla bych, ze se tam pouziti derivace ocekava :-)
Kolega ↑ Everald: to ma dobre. Ja jsem to kreslila pro libovolny trojuhelnik a pres podobnost. V obdelniku mam takto
.
Editace :-) zdravim kolegu plisna :-) vidim, ze jsi online, tak nebudu vrtat :-) Vysledek by mel byt a/2 - dle meho postupu?
Editovala jsem to tak, aby nedochazelo ke stejnemu oznaceni s plisnou :-)
to jelena: taky zdravim :) asi mame kazdy jinak namalovano - ja jsem umistil trojuhelnik (rovnoramenny) do souradne soustavy tak, ze mam v pocatku stred zakladny trojuhelnika. pak me vychazi x = a/4. jeste na to mrknu.
Stránky: 1