Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 03. 2011 19:00

radeek
Reputace:   

báze a dimense

Mohl by někdo poradit jak se vypořádat s tímto úkolem, alespoň nakopnout.

mám najít BÁZI a spočítat DIMENSI lineárního prostoru polynomů max 2. stupně, které mají stejné souřadnice vzhledem k bázi A a zároveň k bázi B.

báze $ A = \{2x^2 + 2x + 2, x + 1, 2x^2 + 4x + 2  \} $

báze  $B = \{ x^2 + x + 1, x^2 + 1, x^2 + x \} $

• (téma jako vyřešené označil(a) radeek)

#2 28. 03. 2011 19:48 — Editoval OiBobik (28. 03. 2011 19:56)

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 

Re: báze a dimense

↑ radeek:

Začal bych tím, že si vyjádřím prostor "lin. kombinací" (v uvozovkách, vlastně je to VP těch souřadnic) bázových vektorů, který danou podmínku splňuje, tedy

ozn. V ... hledaný vektorový prostor
a_1,a_2,a_3 ... vektory z báze A
b_1,b_2,b_3 ... vektory z báze B

$\forall u \in V: u=r \cdot a_1 + s \cdot a_2 + t \cdot a_3=r \cdot b_1 + s \cdot b_2 + t \cdot b_3 \Rightarrow$
$ \Rightarrow r \cdot (a_1-b_1)+s \cdot(a_2-b_2)+t \cdot(a_3-b_3)=0$

No a to je vlastně homogenní soustava lineárních rovnic, výsledkem jsou nějaké aritmetické vektory, které vlastně tvoří ty souřadnice. Nakonec z toho jen člověk musí vyvěštit nějaké ty bázové vektory; ))

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

#3 29. 03. 2011 08:49

radeek
Reputace:   

přesně takhle jsem postupoval, ale vyšlo mi právě, že soustava má nekonečně mnoho řešení, tudíž je to s těma vektorama polynomu těžké, když to mohou být jakékoliv, navíc když vyjde že to má nekonečně mnoho řešení, tak to znamená, že je to lineárně závislé a když je něco lineárně závislé, tak z toho nemohu dostat bázi, nebo ano?

#4 29. 03. 2011 09:49

OiBobik
Moderátor

↑ radeek:

Znáš takové pojmy jako prostor řešení homogenní soustavy rovnic, dimenze řešení (tedy dimenze toho prostoru řešení)?

Když jsem si to tu někde počítal, vyšlo mi, že se jeden řádek vynuluje - tedy že dvě neznámé můžu vyjádřit v závislosti na třetí (dejme tomu r a s v závislosti na t). Takže když se podívám na aritmetické vektory řešící soustavu rovnic (rozuměj: uspořádané trojice (r,s,t) takové, že r,s,t jsou řešením rovnice výše), můžu říct, že jeden je násobek druhého.

Abych to tu neplácal tak obecně (oprav mě, prosím, jestli ti vyšel jiný výsledek):

řešením soustavy rovnic je libovlolný vektor z množiny $\{ x \cdot (-2,-1,1) | x \in \mathbb R \}$
Tatáž množina se dá zapsat jako $\langle (-2,-1,1) \rangle$ - a to je ten prostor řešení.

No a co nám to v tomto případě říká o vektorech - polynomech, které splňují onu podmínku ze zadání?

#5 29. 03. 2011 22:50

radeek
Reputace:   

ty jo, moc se nechytám, znamená to tedy, že báze je (-2,-1,1) a dimense tedy 3?

#6 29. 03. 2011 23:18

OiBobik
Moderátor

↑ radeek:

Teď už jde jen o to, že (-2,-1,1) je báze toho "podprostoru souřadnic" a nás zajímá ten podprostor polynomů - takže stačí jenom těmi souřadnicemi roznásobit tu bázi A, resp. bázi B (tj. udělat něco, co Bican nazývá "smíšený součin" - je to vlastně opačná operace k zjišťování souřadnic vektoru vzhledem k bázi, dalo by se říct) - tím dostanu nějaký vektor z toho hledaného vektorového prostoru polynomů (označme jej $v$).

No a protože souřadnice libovolného vektoru, který odpovídá podmínkám v zadání, jsou nějakým x-násobkem vektoru (-2,-1,1), pak i libovolný vektor z hledaného vp prostoru je x-násobkem vektoru v (to si lze snadno rozmyslet). takže hledaný VP je $\langle v \rangle$

Píšu to teď trochu narychlo, takže kdybys něčemu z toho nerozuměl, napiš čemu a já to později zkusím nějak přeformulovat.

#7 30. 03. 2011 19:53 — Editoval radeek (30. 03. 2011 19:54)

radeek
Reputace:   

pokud tedy vynásobím báze tím vektorem co mi vyšel (-2,-1,1) ve tvaru -2a-b+c (s tím že a b c jsou polynomy daných bazí), tak mi vyjde u obou stejný polynom $ -2x^2 - x - 3 $

ovšem v zadání je, že mám zjistit bázi a dimensi, a já z toho pořád nemohu vyčíst tu bázi, to je jako jen ten polynom? tudíž dimense 1?

#8 30. 03. 2011 20:09 — Editoval OiBobik (30. 03. 2011 20:50)

OiBobik
Moderátor

↑ radeek:

Ano, to je závěr té úlohy ; ))

Aby to bylo přehlednější, tak jen sepíšu, co jsme vlastně udělali:

Zadání bylo hledat vektorový prostor polynomů nejvýše druhého stupně takový, že pro každý vektor z tohoto prostoru platí, že jeho souřadnice vůči bázi A jsou stejné jako vůči bázi B:

1) to nás navedlo na rovnici, jejíž výsledkem byly ne samotné vektory, ale jejich souřadnice vůči bázi A (resp. vůči bázi B). Řešením této rovnice byly všechny násobky souřadnic (-2,-1,1)

2) víme tedy, že má-li vektor z prost. polynomů nejvýše 2. stupně požadovanou vlastnost, jeho souřadnice vůči bázi A (resp. vůči bázi B) jsou x*(-2,-1,1). Z toho už jednoduše plyne, že je rovněž x-násobkem vektoru $v=-2\cdot a_1-1\cdot a_2+1\cdot a_3=-2\cdot b_1-1\cdot b_2+1\cdot b_3=-2x^2 - x - 3$.
Zároveň každý násobek tohoto vektoru má stejné souřadnice vůči bázím A, B, tedy hledaný vektorový prostor je
$\langle\{-2x^2 - x - 3\}\rangle$

#9 30. 03. 2011 21:30

radeek
Reputace:   

díky moc za objasnění :)

Zápatí