Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Bádám tu nad tím a přemýšlím :-) ale stejně vás někoho prosím alspoň o naznačení, jak na to :-) Má to být vyřešeno pomocí lineárních rovnic..
Karel vyjel na chatu v 7 hodin, jeho rodiče o 20 minut později. Všichni dorazili na chatu současně. Jak je vzdálená chata, jede-li Karel průměrnou rychlostí 20 km/h a rodiče urazí v průměru za minutu jeden kilometr? V kolik hodin přijeli všichni na chatu?
Tohle jsem si tak nějak namalovala, že když Karel ujede za hodinu 20 km, tak za půl hodiny = 10 km, což je o půl 8, a když rodiče jedou v průměru 1 km za minutu, a vyjeli v 7:20..tak po ujetí stejné vzdálenosti, se sejdou v 7:30 a vzdálenost je 10 km... to jde odvodit i logicky :-)
Jen jak by měla vypadat lineární rovnice k této úloze?
A zde mám ještě jednu úlohu:
Cukrář ozdobí dort za 24 minut. S pomocníkem mu práce trvá 13 minut a 20 sekund, jak dlouho by dort zdobil pomocník sám?
Nad touto úlohou taky bádám :-) Jak bych ji měla dát do rovnice? Stačí třeba jen naznačit :-) A budu i tak ráda :-) Děkuju za rady..

↑ lucka14lucky:
Př.2)
1) Vypočítej jakou část dortu ozdobí cukrář za 13 minut 20 vteřin
2) Zbytek do celého(jednotkového) dortu musel dozdobit učeň
3) Ten zbytek dělal učeň 13 minut 20 vteřin
4) Celý dort pak dělal x minut
Mělo by ti vyjít

Děkuju :-) Achjo...vždycky když už vím, jak na to, tak mi to připadá moc jednoduchý :-) asi musím ještě hodně cvičit.. :-)