Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 30. 03. 2011 17:37

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Euklidove vety

↑↑ Rumburak: :-) důkaz, prosím, (také jsem musela dokazovat, že existuje "poloviční rámeček"

↑↑ musixx:, ↑↑ Rumburak:

Je potěšení vás takto číst, ovšem potom se musí zvolit jeden, kdo sepíše pro kolegu Filipa řešení použitelné pro SŠ - tedy můžete se případně rozpočítat.

Jelikož váš výzkům je přiliš rozsahlý, dovolím vám do tymu přiřadit ještě kolegu OiBobika, který se dotazuje, zda je takové zadání konstrukčně sestrojitelné (došla jsem pouze ke konstrukci algebraického výrazu, ale to se mu nezdá dost milý trik :-)

Hodně zdaru vašemu společnému zkoumání přeji.

Jelena

#27 31. 03. 2011 07:30

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

↑ jelena: Zdravím vespolek.

Pro SŠ řešení, ať Filip jednoznačně sleduje Tvoje příspěvky i s Tvým značením úseků přepony. Já jsem se do diskuze vložil pouze pro hledání odpovědi na dodatečnou otázku, jde-li celá situace řešit bez obecné kvadratické rovnice. Mimochodem: zeditoval jsem svůj přispěvek ↑↑ musixx: a do značné míry si sám na otázky odpověděl.

Najdeme-li vůbec řešení bez použití obecné kvadratické rovnice, stejně je otázkou, do jaké míry by se taková cesta mohla chtít po středoškolácích, protože se dá tušit, že bychom museli sledovat různé souvislosti, které budou myšlenkově složitější než "mínus b plus mínus bla bla bla..." :-)

Kloním se také k už vyřčenému, že buď si učitel dost nepromyslel, jaké nástroje pro přímočaré řešení potřebuje, nebo prostě jen Filip nějak kvadratické rovnice zasklil.

#28 31. 03. 2011 07:36

Cheop
Místo: okres Svitavy
Škola: PEF VŠZ Brno (1979)
Pozice: důchodce
Reputace:   366 

↑ musixx:
Já si pořád myslím, že platí ta možnost 2 (ohledně Filipa)
Řešení kvadratických rovnic se probírá už v 9. třídě ZŠ (alespoň za nás cca před 40 lety)

Nikdo není dokonalý

#29 31. 03. 2011 09:53

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ jelena:
Příslušné mé tvrzení je pouze moje hypotéza, kterou může potvrdit nebo vyvrátit pouze tazatel Filip,  zatím tak neučinil.
Zároveň souhlasím s názorem, že pracovat na SŠ s úplnou kvadratickou rovnicí není nijak nemravné. :-)

#30 31. 03. 2011 14:38

jelena
Jelena

↑ musixx:, ↑ Cheop:, ↑ Rumburak:

Zkuste k tomu přistupovat opravdu vážně - nemám žádný námět na výzkumný úkol pro ústav, rozvoji oboru v úplném úpadku, tak jsem doufala, že z vás dostanu něco použitelného o trojúhelníkových zahradách.  Evidentně prostředky z grantu spolkonou čapkologové :-(

Tak alespoň prosím konstrukční nesetrojitelnost :-)

Bylo by dobré se dohodnout, jak v takových tématech označit část vážnou a něvážnou.

Mějte se hezky :-)

#31 31. 03. 2011 15:27 — Editoval Rumburak (31. 03. 2011 15:31)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ jelena:

Řešení $\frac{-b\pm \sqrt{b^2 - 4ac}}{2a}$  kvadratické rovnice $ax^2 + bx + c = 0$ je eukleidovsky sestrojitelné.
Domnívám se, že je k tomu ještě potřeba buďto mít definovánu delkovou jednotku, nebo za ni prohlásit některou
z délek |a|, |b|, |c| (tu, která je nenulová, např. |a|).

#32 31. 03. 2011 18:35

jelena
Jelena

↑ Rumburak:

Děkuji, konstrukci algebraického výrazu jsem kolegovi nabízela také. (jen v odkazu sestrojuji výšku, ale výraz je obdobný).

Kolega chtěl "milý trik".

Zápatí