Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
mám časovku
to že je hodně nepříjemná neřešte, mě jde jen o to jestli se tam ten 2. člen nechává nebo ne
a pak když budu mít časovku tak jestli to dělení dvěmi tam je nebo taky ne
čímž by pak tyto dva algoritmy měli stejnou složitost
No ak dajme tomu, že a
, tak (ak rátam správne), tak
ale
. Mohol som sa ale seknúť.
↑ pizet:
tak z toho jsem teda mnohem moudřejší... ne vážně, nemohl by jsi to ukázat nějak polopatě? mimochodem je dle zadání spíš nikoliv s +,ale s mínusem
mě by stačilo, kdyby jsi mi řekl jestli se to zapíše jako a nebo se to tak zapsat nemůže
a pak jestli je to stejné jako
Sorry, ja som to rátal s mínusom, len som to zle napísal.
No z toho čo som ja napísal (ak je to správne) vyplýva, že odpoveď na tvoju druhú otázku je nie, teda algoritmy by nemali mať rovnakú zložitosť.
Odporúčam si prečítať toto http://www.cs.berkeley.edu/~vazirani/al … /chap0.pdf - tam sú tieto veci celkom pekne povysvetlované ale ja preto ešte nemám úplné pochopenie, preto sa radšej neriaď mojimi radami - čakal som, že niekto iný tiež odpíše.
Da se take najit neco na wikipedii. Jestli jsem to spravne pochopil, tak zjednodusene - kdyz jsou dve slozitosti, a nasobenim konstantou (nenulovou :-) ) se da zaridit, aby jedna slozitost byla vetsi nez druha pro kazde n, tak jsou ekvivalentni. Napriklad je vzhledem ke slozitosti to same jako
(kdyz se prvni vynasobi 5, tak bude vetsi nez druha pro kazde n, kdyz se druha vynasobi treba 4, tak bude vzdy vetsi nez druha, obe jsou take stejne jako
).
Ve tvem pripade ta prvni je , takze to bude
.
To ale nebude stejne jako , protoze neni konstanta, kterou bys mohl vynasobit
tak, ze by to bylo vetsi nez
pro vsechna n.
To je tak vse, co me k tomu napada :-)
↑ Lumikodlak:
super díky:D
↑ pizet:
tobě taktéž díky:)