Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 03. 2011 15:16 — Editoval VojtechSejkora (31. 03. 2011 15:17)

VojtechSejkora
Reputace:   

Casovka

mám časovku

$O(10^{cifer}-10^{cifer-1})$
to že je hodně nepříjemná neřešte, mě jde jen o to jestli se tam ten 2. člen nechává nebo ne

a pak když budu mít časovku
$O(10^{\frac{cifer}{2}}$ tak jestli to dělení dvěmi tam je nebo taky ne

čímž by pak tyto dva algoritmy měli stejnou složitost

• (téma jako vyřešené označil(a) Dana1)

#2 31. 03. 2011 16:56 — Editoval pizet (01. 04. 2011 21:11)

pizet
Místo: Levice/Praha
Reputace:   11 

Re: Casovka

No ak dajme tomu, že $f(n) = 10^n-10^{n-1}$ a $g(n) = 10^{\frac{n}{2}}$, tak (ak rátam správne), tak  $g = O(f)$ ale $f \neq O(g)$. Mohol som sa ale seknúť.

Do you follow my way? Or you just see a black stain swimming in the Milky Way ...
KSP je určený pre študentov základných a stredných škôl, ktorí majú záujem naučiť sa niečo z oblasti algoritmov, logických úloh, programovania a informatiky.

#3 01. 04. 2011 20:44

VojtechSejkora
Reputace:   

↑ pizet:
tak z toho jsem teda mnohem moudřejší... ne vážně, nemohl by jsi to ukázat nějak polopatě? mimochodem $f(n) = 10^n-10^{n-1}$ je dle zadání spíš nikoliv s +,ale s mínusem

mě by stačilo, kdyby jsi mi řekl jestli se to zapíše jako $O(10^n)$ a nebo se to tak zapsat nemůže

a pak jestli $O(10^\frac{n}{2})$ je to stejné jako $O(10^n)$

#4 01. 04. 2011 21:18

pizet
Místo: Levice/Praha
Reputace:   11 

Sorry, ja som to rátal s mínusom, len som to zle napísal.

No z toho čo som ja napísal (ak je to správne) vyplýva, že odpoveď na tvoju druhú otázku je nie, teda algoritmy by nemali mať rovnakú zložitosť.

Odporúčam si prečítať toto http://www.cs.berkeley.edu/~vazirani/al … /chap0.pdf - tam sú tieto veci celkom pekne povysvetlované ale ja preto ešte nemám úplné pochopenie, preto sa radšej neriaď mojimi radami - čakal som, že niekto iný tiež odpíše.

Do you follow my way? Or you just see a black stain swimming in the Milky Way ...
KSP je určený pre študentov základných a stredných škôl, ktorí majú záujem naučiť sa niečo z oblasti algoritmov, logických úloh, programovania a informatiky.

#5 01. 04. 2011 23:37

Lumikodlak
Místo: Praha
Pozice: Programator nebo tak neco :-)
Reputace:   19 

Da se take najit neco na wikipedii. Jestli jsem to spravne pochopil, tak zjednodusene - kdyz jsou dve slozitosti, a nasobenim konstantou (nenulovou :-) ) se da zaridit, aby jedna slozitost byla vetsi nez druha pro kazde n, tak jsou ekvivalentni. Napriklad $O(n^2+5n)$ je vzhledem ke slozitosti to same jako $O(5n^2-3n)$ (kdyz se prvni vynasobi 5, tak bude vetsi nez druha pro kazde n, kdyz se druha vynasobi treba 4, tak bude vzdy vetsi nez druha, obe jsou take stejne jako $O(n^2)$).
Ve tvem pripade ta prvni je $10^n-10^{n-1} = 0.9\cdot10^n$, takze to bude $O(10^n)$.
To ale nebude stejne jako $O(10^{\frac{n}{2}})$, protoze neni konstanta, kterou bys mohl vynasobit $10^{\frac{n}{2}}$ tak, ze by to bylo vetsi nez $10^n$ pro vsechna n.
To je tak vse, co me k tomu napada :-)

#6 02. 04. 2011 18:58

VojtechSejkora
Reputace:   

↑ Lumikodlak:
super díky:D

↑ pizet:
tobě taktéž díky:)

Zápatí