Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, mohl bych vás poprosit o postup řešení tohoto příkladu. Buď rovnicí, nebo logicky.
K přípravě nápoje ve školní jídelně smíchali sirup s vodou v poměru objemů 1:5. Protože byl nápoj málo sladký, přilili do něj ještě 1litr sirupu a 1,5 litru vody, aby tak získali směs sirupu a vody v poměri 1:4. Kolik měl výsledný nápoj objem.
Za odpovědi moc děkuju :)

↑ sezames:
Nějaká vlastní snaha?
↑ janca361:
Byla :) Už jsem takovejhle příkladů spočítal dnes asi 20, a už mi to leze krkem :(

↑ sezames:
Tak se nám s ní pochlub :)
↑ janca361:
Říkám že byla neúspěšná :)
↑ sezames:
Nie je hanba povedať, čo presne nám robí problém. Podľa pravidiel to žiadame, lebo naozaj pomáhať sa dá len odstraňovaním omylov alebo chýb. Vyriešenie úlohy za niekoho pravdepodobne ničomu nepomôže...
Pôvodný nápoj by som si predstavila v dielikoch na 1 diel sirupu bolo naliatych 5 dielikov vody.
Nový nápoj vznikol tak, že k 1 dielu sirupu sa pridal ešte 1 liter, sirupu bolo teda 1d + 1 (l) a vody sa k 5dielikom pridalo 1,5 litra. Vody v novom nápoji bolo teda 5d + 1,5 (l).
Tieto dve hodnoty sú v novom pomere 1 : 4. Nový pomer by som zapísala zlomkom, teda 
Odpoveď:
Tak si treba naštudovať problematiku pomeru.
Pomer sa dá vyjadrovať buď pomocou dielikov, alebo ako podiel...
V mojom postupe som pôvodný pomer vyjadrila dielikmi ( na jeden dielik sirupu pripadlo 5 dielikov vody).
Nový pomer , keď sa množstvo sirupu aj vody zmenilo, som navrhla zapísať už nie dielikmi, ale klasickým zápisom v podobe zlomku:
Stránky: 1