Nevím jak mám řešit tyto příklady:
m: 5x + 2y - 11 = 0, n: x= 3 -2t, y= -2 + 5t
další je :
r: 2x + 3y - 5 = 0, v: y= - dvě třetiny x - pět třetin

zadání je : podle koeficientů rovnic přímek určit jejich vzájemnou polohu
↑ janickacz123:
Vôbec nič nevieš? Normálový vektor priamky m je určený číslami pri x, y.
Smerový vektor priamky n je určený číslami pri t.
Skalárny súčin týchto vektorov je 0, teda sú navzájom kolmé. Keď si situáciu nakreslíš, zistíš, že priamky sú rovnobežné.
Ale na to musíš ovládať teóriu...
Do jednej témy patrí podľa pravidiel len jedna úloha...

↑ Dana1:
Právě vůbec to nechápu stačí mě jen navodit jak mám začít počítat
↑ janickacz123:
Bohužiaľ, potrebuješ kompletný výklad, je toho veľa. Postup riešenia úlohy som Ti popísala.
Teória napríklad tu alebo aj tu.

↑ Dana1:
a to x=3 -2t, y= -2 + 5t mám dát dohromady?
↑ janickacz123:
Je to parametrické vyjadrenie priamky. Smerový vektor priamky n je určený číslami pri t, má teda súradnice (-2;+5).
(Ak vieš previesť parametrické rovnice priamky na všeobecnú rovnicu, tak aj "dať ich spolu" je jedna možnosť postupu...)

↑ Dana1:
Pořád mi to nevychází
↑ janickacz123:
Musíš napísať konkrétne - čo Ti nevychádza. Riešila som jeden príklad, vyšlo mi, že tie priamky sú rovnobežné...

vyzkoušela jsem jiný příklad a moc prosím jen bych chtěla vědět jestli mi to správně vyšlo: mělo se počítat:podle koeficientů rovnic přímek určit jejich vzájemnou polohu:
a: 3x - 4y + 5 = 0
b: 5x + 3y - 10 = 0
jen mi stačí vysledek té vzájemné polohy zda jsem dobře počítala
↑ janickacz123:
Janicka, ale kde je výsledok?
Normálové vektory priamok sú (3;-4) a (5;3).
Priamky rovnobežné nie sú, to by čísla pri x a y museli byť buď rovnaké, alebo obidve rovnaký násobok "pôvodných", teda napr. (3;-4) a v b: (6;-8)...
Kolmé tiež nie sú, to by musel byť skalárny súčin ich normálových vektorov rovný 0 a to nie je, lebo
.
V rovine už zostáva len jedna možnosť - sú rôznobežné.
Mala by si si pozrieť tie materiály, ktoré som Ti poslala...

tak to jsem počítala dobře :-)

a jěště prosím jen pro zkontrolování výsledků
vychází u tohoto příkladu: (podle koeficientů rovnic přímek určit jejich vzájemnou polohu)
m: 5x + 2y - 11 = 0,
n: x= 3 -2t, y= -2 + 5t
je výsledek (5,2) a (-2,5)?
↑ janickacz123:
Janicka, Ty máš určiť vzájomnú polohu - to znamená určiť, či sú priamky rovnobežné rôzne, rovnobežné totožné alebo rôznobežné kolmé, prípadne rôznobežné nekolmé.
Tie vektory sú (5;2) a (-2;5), to je pravda. Lenže teraz musíš z toho určiť, aká je vzájomná poloha tých priamok.
Pretože jeden vektor je normálový (ten prvý) vektor priamky a druhý je smerový vektor priamky, záver v tomto príklade je, že priamky sú rovnobežné, lebo oba tieto vektory sú navzájom kolmé (ich skalárny súčin je 0). Treba si to nakresliť, na tom sa to dá pochopiť.

tak to teď opravdu nechápu.. :-( potřebuju právě navést co v tom mám dělat..
↑ janickacz123:
Poslala som Ti návody dva. Aby si mohla niečo robiť, potrebuješ poznať teóriu. Keby si ju poznala, obom tým návodom by si rozumela. Ja si myslím, že bez preštudovania teórie sa tu proste radiť nedá. V tých mojich vysvetleniach je napísané naozaj všetko... Mala by si si tie materiály pozrieť, alebo nejaký zošit alebo niečo...
Možno niekto druhý Ti poradí, ja už viac radiť neviem, je mi ľúto...

↑ Dana1:
návody jsem si přečetla ale stejně je nechápu a v sešitě nemám skoro nic
↑ Cheop:
Aha - tú totožnosť som neskontrolovala - moja chyba... Pritom ju ako jednu možnosť vzájomnej polohy dvoch priamok v rovine uvádzam...
Ospravedlňujem sa. Rovnobežné sú, ale mala som skontrolovať aj totožnosť... Ďakujem.

↑ janickacz123:
Tady z tohoto bude odpověď na Tvůj dotaz jasná: Odkaz

chci se ještě zeptat jak se počítá vzájemná poloha přímek m1 a m2, u rovnoběžek vypočítat vzdálenost, u různoběžek vypočítat souřadnice přůsečku P a jestli jsou přímky kolmé:
m1: k= jedna čtvrtina, M(-8,3) e m1, m2: y= -4x - 3,5

↑ janickacz123:
Pokud jsem to zadání dobře pochopil, pak
Přímky jsou na sebe kolmé a průsečík P má souřadnice: (-2; 4,5)

a můžu poprosit moc jestli můžu vedět do detailu jak se to počítalo?moc prosím

↑ janickacz123:
Přímka m_1 má dle zadaní směrnici k = 1/4 a prochází bodem M=(-8;3)
Její rovnice bude:
dosazením souřadnic bodu M dopočzeme q tedy:
Rovnice přímky:
Normálový vektor přímky m_1 
Rovnice přímky m_2
Normálový vektor přímky m_2 
Skalární součin obou vektorů je:
Protože skalární součin vektorů je 0 potom přímky jsou na sebe kolmé
Průsečík zjistíme řešením soustavy rovnic:
Řešením je průsečík 

↑ Cheop:
To je opravdu na mne moc složité a pořád nepochopitelné :-( a to mám počítat asi ještě dalších 5příkladů které vůbec nechápu.. ale moc děkuju :-)