Stránky: 1
Dobrý den, vím, že už tu podobné téma je, ale chci mít jistotu, že jsem to správně pochopil, tudíž se raději ujistím na mém příkladu.
V sešitu mám potom následující, pro výpočet y:
Ovšem zde na fóru jsem se dozvěděl, že za x lze dosadit libovolné číslo, nejčastěji (pro lepší výpočet) 0:
Je i tento výpočet y správný? Jelikož vychází samozřejmě jiný výsledek y, což se projeví i v konečném výsledku.

↑ filo:
K převodu na parametrický tvar potřebujete nějaký bod přímky. Je úplně jedno jaký, proto můžete za x volit libovolnou hodnotu. Nula je celem efektivní pro výpočet, ale skutečně záleží jen na Vás.
Z toho plyne, že i jedna přímka může mít nekonečně mnoho různých parametrických vyjádření.
↑ filo:
Pokiaľ prevádzaš všeobecnú rovnicu priamky na parametrickú, riešení je nekonečne veľa. Parametrické vyjadrenie je založené na tom, že zvolíš ľubovoľný bod (napríklad) A príslušnej priamky tak, že zvolíš (napríklad) ľubovoľné x a
dopočítaš k nemu príslušné y podľa všeobecnej rovnice.
Potom vezmeš ľubovoľný smerový vektor priamky v (priamka ich má nekonečne veľa) a zapíšeš rovnicu s parametrom t
P = A + v*t , kde P je bod ležiaci na priamke. Týmto zápisom charakterizuješ všetky body P, ktoré na priamke ležia. Každej hodnote parametra t prináleží
práve jeden bod P príslušnej priamky.
Stránky: 1