Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
potřeboval bych přesný postup k výsledku, ke kterému se zde dostal Wolfram Aplpha:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=in … rom+3+to+4
Byl bych moc vděčný za postup, já jsem počítal maximálně jednoduché integrály a nevím jak si poradit s těmito složitějšími, ještě k tomu určitými integrály.
Děkuji mockrát za každou radu.
Integrujeme na otevřeném intervalu , na kterém je funkce definována a spojitá.
Eulerova substituce
Substituce:
A dále je to integrál racionální funkce.
↑ claudia:
Zdravím,
nebyla by zde vhodnější jiná Euler. substituce, jelikož má reálné kořeny - 3. substituce v odkazu. Děkuji.
Baktor napsal(a):
Teď nevím jistě jestli jste tam brala v úvahu i to, že je to integrál od 3 do 4?
V úvahu - myslí se, zda na tomto intervalu (od 3 do 4) je zadaná funkce definována? Mně vyšlo, že ano, je to tak? Nebo jak to je myšleno? Děkuji.
Ani ta navržená substituce nevychází špatně, pokud se nepletu:
EDIT: Tak jsem to znovu spočítala a vychází shodně s Wolframem, takže pravděpodobně potud správně. Naznačím další mezivýsledky:
Baktor napsal(a):
pokud ano tak bych prosil o vysvětlení té rovnice, nevím proč se vytáhne zrovna jen ta odmocnina a je rovna x-t ?
To je standardní algoritmus Eulerovy substituce (viz Google) - zjednodušeně řečeno je to postup, jak lze některé integrály s odmocninami převést na integrály racionálních funkcí, u nichž je postup řešení znám (rozkladem na parciální zlomky).
↑ claudia:
Děkuji, zkoušela jsem úpravu jen narychlo a tá 2. navrhovaná mi přišla jen pohodlnější. Také jsem se chtěla optat kolegy, co myslí dotazem na interval 3 až 4.
Měj se hezky.