Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 04. 2011 15:17

scirocco
Místo: Bratislava
Reputace:   

Matematicky negramotný národ?

Neviem či sa to vôbec hodí, dávať takýto článok na fórum, ale možno to niekoho zaujme. Hovorí sa v ňom o poslednom teste deviatakov, "Monitore" a jeho zlých výsledkoch.

Sú Slováci matematicky negramotný národ?

Tu je blog Mira Beblavého (poslanec Národnej rady SR):
http://blog.etrend.sk/miroslav-beblavy/ … egramotny/

Tu článok v SME:
http://www.sme.sk/c/5835484/stat-prikra … takov.html

a tu zadania testov:
http://www.scribd.com/doc/52190401/Test-z-matematiky

Osobne si myslím, že jedine čas (60 minút na 20 úloh), tj. 3 minúty na jednu úlohu, mohol byť skutočne trochu problémom?!

#2 04. 04. 2011 15:21

Matej1117
Reputace:   

Re: Matematicky negramotný národ?

ten cas je tak akurat pretoze niektore otazky su take lahke co das aj s hlavy.. ja som mal na monitore priklad ze kolko je 4/3 x 2/5 a toto naozaj da clovek aj z hlavy a potom tam boli este dalsie styry podobne lahke ulohy takze na tie tahsie ulohy si mal v skutocnosti aj 5-6 minut a to ti staci na zapis, porozmyslanie a riesenie pretoze na monitore nie su moc tazke ulohy. Videl som ulohy ktore som riesil aj hodinu takze viem ocom hovorim ale tak nie kazdeho matematika bavi niektory ludia tomu vobec nerozumeju poznam vela takych ludi.

#3 04. 04. 2011 15:27 — Editoval Dana1 (04. 04. 2011 22:57)

Dana1
Host

↑ scirocco:

Toto som napísala do SME:

Myslím,
že málokto si uvedomuje, že sa testujú žiaci základnej školy. Základnej. To znamená, že tieto deti sa oboznamujú s učivom od samého začiatku. Nevedia spočiatku, čo je obvod, obsah, objem... Musia sa naučiť premieňať jednotky, rysovať a zapisovať konštrukčné úlohy... Zistite si pre zaujímavosť, koľko času má učiteľ na vysvetlenie a precvičenie učiva, aké učebnice a iné materiály má k dispozícii... Ľahko sa vám vykrikuje, dospelým, že vy to všetko viete. No a? Vedomosti a vzťahy medzi nimi sa ukladajú do hlavy neustále, zakoreňujú sa, vznikajú medzi nimi spojenia, ktoré zákonite ešte deviataci nemôžu mať vytvorené. Testy boli na úrovni prijímačiek na gymnázia, určite neobsahovali úlohy odstupňované podľa náročnosti, tak ako to bolo zvykom po minulé roky... Pre mňa určitým ukazovateľom je počet krokov, ktoré treba urobiť na vyriešenie úlohy. Zrátajte si ich u jednotlivých úloh a porovnajte napríklad s minuloročným monitorom... Pre mňa je tento test výrazom nekompetentnosti ľudí, ktorí ho vytvárali a aj tých, ktorí ho obhajujú. Bol vyslovene pre vyselektovanie výborných žiakov - ale to bol jeho cieľ? A pridať body za tri úlohy z dvadsiatich? Preboha - potom načo to celé bolo?

Svoj názor nezmením.

Keď dospelí ľudia vykladajú, aké to bolo všetko ľahké, tak mi to pripadá, ako keby deviatak vykrikoval, ako môžu tretiaci nevedieť násobilku, veď je "taká ľahká".

Pamätám sa, ako ma na strednej škole prekvapilo, že bez problémov dokážem riešiť aj také úlohy ZŠ, ktoré mi predtým robili problém - klasika: premena jednotiek, vyjadrenie neznámej zo vzorca, úmernosti, zostavenie (niektorých) slovných úloh... Kde sa to v tej hlave vzalo, keď na strednej sme to už nerobili, len sa automaticky predpokladalo, že to vieme... A presne tak isto stredoškolské úlohy a VŠ. Študovala som matiku a stredoškolské "veci" sme priamo neriešili, ale znova som v hlave objavila vedomosti, z ktorých som mala na SŠ "maglajz". Zrazu tam boli. Zaradené, usporiadané do štruktúry... Preto si dovolím tvrdiť, že testovať takto ako sa to robí nemôže dať obraz o tom, ako kto "vie" matematiku, to sa ukáže až neskôr.  Je to len obraz o tom, ako deviataci dokážu napísať predložený test...

#4 04. 04. 2011 15:43

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

tam nie je problém nevedomosť alebo úlohy,ale ČAS ja som písal úplne prvý monitor pred neviemkoľkými rokmi boli sme taký "testovací" ročník a mal som 11 bodov z 20 len preto,lebo som stihol 11(viac ako 15 som isto neprečítal) úloh prečítať

MATH IS THE BEST!!!

#5 04. 04. 2011 18:51 — Editoval Matej1117 (04. 04. 2011 18:53)

Matej1117
Reputace:   

no ja neviem na cas to podla mna nebolo az take tazke.. tam ide oto pochopit princip prikladu a rychlo ho vyriesit.. ked chapes co tam od teba chcu tak to vypocitas to uz je mechanika .. ale tak jasne ze clovek ktory sa logicky nezamysla nad matematikou tak bude pocitat obsah stvorca podla vztahu pomocou ktoreho sa pocita obsah obdlznika alebo podobne, proste si zle aplikuje vedomosti, ktore ma .. cas je podla mna dobry.. len ide oto ze ja v deviatke som mal aj takych spoluziakov ktory nevedeli pochopit ako sa nasobia zlomky tak mozno ze sme naozaj matematicky negramotny ale to je potom velmi smutne :(

co sa tyka jednotiek - podla mna su litre, centimetre a dalsie jednotky uplne zbytocne, vsetko sa totiz da vyjadrit pomerom .. ale tak ked uz to mame zabehnute :D inak s tymto nazorom som sa stretol uz vela krat, mnohy matematici somnou zdielaju tento nazor ..

#6 05. 04. 2011 07:18

scirocco
Místo: Bratislava
Reputace:   

Diskusia na stránkach SME ešte pokračuje:

http://www.sme.sk/c/5837045/geometria-p … senie.html

Myslím, že podobné "nejasnosti" v zadaniach sú najmä na základnej škole bežné, alebo nie?  Nijaký iný, ako kolmý hranol sa na ZŠ nepreberá, vždy sa hovorí len "hranol" a tak by to aj šikovnému žiakovi malo byť jasné.

Zápatí