Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mohl by mi někdo trochu píchnout s dvěma limitama? Jednu teda mám, ale nevím jestli dobře:-)
a druhá ( tu jsem počítal a dostal, jsem se k strašným číslům, takže si tak říkám, že zakopaný pes bude někde jinde)
to jsem upravil přes lopitala na:
A teď nemůžu najít cestu jak z tohohle vybruslit.
Kdyby mi někdo poradil, byl bych určitě rád (:-( další sobota u matiky)
Prvni limitu dosazenim, druhou pres l'Hospitalovo pravidlo. Bude to jednodussi a protoze ta prvni limita je konecna nenulova, nevyjde neurcity vyraz, takze je ta uprava na dve limity v poradku.
pokud je ta prvni limita spravne napsana, tak na ni vubec neni mozne to l'Hopitalovo pravidlo aplikovat
Aha aha a když mám tedy limitu takto rozdělenou na dvě tak když aplikuju lopitala, tak to musím na obě dvě? Asi jo, že.. A ta první já nevím opsané to mám dobře a v zadání je řešte přes lopitala...Jak jinak by se dala takováto limita řešit?
prvni limita je nekone4cno lomeno nulou a nesplnuje predpoklady tohoto pravidla
- funkce je v nule spojita a nejenom ze nejde pouzit lhospitalovo pravidlo, ale dokonce je mozno limitu vypocitat dosazenim. doporucuji precist neco o lhopitalove pravidle
http://en.wikipedia.org/wiki/L%27H%C3%B4pital%27s_rule
http://wims.unice.fr/wims/en_tool~analy … on.en.html - online vypocet limit (jenom vysledek)
Podle mě jde: 0^3*cos(0)=0*1=0
on tenhle výpočet je bohužel totální chaos :(
1. limita je pro a jdoucí k nule, ale a se tam nevyskytuje
2. limitu jsme ztratili hned za prvním rovnáse
3. zapomněli jsme ověřit, jestli je to neurčitý výraz na který se dá aplikovat lHospitalovo pravidlo
4. zlomek jsme rozdělili na dva a použili lHospitalovo pravidlo na každý zvláš?.Musí se tedy oprávněnost použití toho pravidla kontrolovat pro každý zlomek samostatně a navíc, pokud po výpočtu půjde jeden zlomek k nule a jeden k nekonečnu, tak se musíme vráti zpátky. Každopádně to nejde zpátky vynásobit.
zkuste se kouknout na nejake resene priklady
↑ Tango:
bohužel, derivace (sin(x)*cos(x)) neni cos^2(x). musi se to derivovat jako součin. chybi tam -sin^2(x), ale ten se tam stejně nakonec neprojeví, takže výsledek je O.K.
Ale ta rada z prispevku cislo 2 by Vam umoznila vyhnout se tak skaredym derivacim.
↑ NetFenix:
a zkusil jste tu limitu prohnat nejakym softwarem? Nebo si namalovat graf? zkuste http://old.mendelu.cz/~marik/maw/gnuplot.html a funkci log(-x)/(x^3*cos(x))
nekde vyse jsem psal ze to je nekonecno lomeno nulou! limita tedy bude nevlastni.
↑ djsipic:
Zdravím, platí pro některé hodnoty x splňující tuto rovnici, můžeš dořešit případně.
-------------------------------------------------------- platí pro každé x z R.
K čemu se prosím vztahuje Tvůj dotaz? Děkuji.