Zdar, mám problém s touto exponenciální rovnicí :
1) 9^(abs(3x - 1)) = 3^(8x-2)
Můj postup byl následující :
3^(6x - 2) = 3^(8x-2)
6x-2 = 8x - 2
-8x + 6x = 2 - 2
-2x = 0
ale takhle to vyjít nemá!
Nemá někdo nápad jak by to šlo vyřešit ??
2) (4/9)^x = (3/2)^3
Tady abych se přiznal nevím jak na to
3) (2^x * 3^(x+2)) / ((6^(7-x) * 8^(x-4)) = 1/3 * 9^(x-2)
No a s tímhle příkladem jsem si nevěděl rady taky. Napadlo mě, že bych mohl použít substutuci poté co bych některé členy rovnice rozdělil. Ale problém byl s tím, že nevím jestli může být v jedné rovnici více substitucí?

↑ lukasMcKejhy:
Nějak rychle ti tam vypadla ta absolutní hodnota, v zadání ji máš a hned v první úpravě už je nenávratně pryč.
Jinak jedno téma jeden příklad - viz pravidla.
1)
moc brzo jsi oddelal abs. hodnotu.
2)
3)
zkus dostat vsechny mocniny se zakladnem 2 na jednu stranu a se zakladem 3 na stranu druhou. zaklady slozene budes muset rozdelit. Rada:

obdobne to porozdelujes

↑ Dana1: To jako má být jako čtyři příspěvky. Exponenciální rovnice 1, Exponenciální rovnice 2 , Exponenciální rovnice 3, Exponenciální rovnice 4? A navíc v každém budou maximálně 10 řádku. To když bude mít někdo velké problémy tak tak zeď bude jenom od jednoho uživatele.
A ohledně tvého typu, vždyť já jsem ho použil. Je to vidět hned v prvním řádku mého postupu.
↑ lukasMcKejhy:
Pravidlá hovoria jasne...
Keď dávaš do 1 témy viac úloh, ľahko sa Ti stane, že Ti niektorú nikto nebude riešiť, lebo ju ľudia prehliadnu - to je jeden dôvod. Okrem toho keď sa odpovedá na viac úloh, môže vzniknúť zmätok v odpovediach...

↑ Phate:
1. mě i přes vaše nápady nenapadá nic jiného, protože mi to vychází stejně.
2. Tvůj postup byl asi jen pro pravou stranu rovnice. Ale nevím co mám dělat s tím x napravo
3. Se mi povedla upravit a rozdělit, ale stále tam mám 2^x a 3^x, takže musím použít dvě substituce ?

↑ Dana1:
Proto je čísluji. a žádný zmatek nemůže nastat.
↑ lukasMcKejhy:
Zasadni poucka, pokud se maji dve exponenciely rovnat, tak pokud:
se rovnaji jejich zaklady, musi se rovnat i jejich exponenty
se rovnaji jejich exponenty, musi se rovnat i jejich zaklady
takze:
1) zajistis, aby se rovnaly zaklady a pocitas rovnici:
exponent prvniho = exponent druheho
Tu absolutni hodnotu ale nesmis hned oddelat!
Nejdrive urcis, kdyz bude abs. hodnota nulova, pro jake x, to bude nulovy bod. Pote resis rovnici exponent prvniho = exponent druheho ve 2 ciselnych intervalech a v kazdem se musis podivat, jestli ti vysledek vysel v tom intervalu, ve kterem jsi ho resil. Tyto intervaly budou ty dva, ktere ti vymezil nulovy bod abs. hodnoty.
2)
to stejne, rovnaji-li se zaklady, museji se rovnat i exponenty, zkus to aplikovat
3)
podle stroje to vychazi
kde vis, ze exponenciela je vzdy nenulova (plyne z definice a ze znalosti grafu), tak muzes vyrazem
vydelit. Zbytek uz je jednoduchy.
Bohuzel s trojkou ti asi vic neporadim, leda kdybys napsal svuj postup a nasel jsem ti v nem chybu. Jsem moc lenivy psat takove obrovske hnusne zlomky do texu =)

↑ lukasMcKejhy:
Nad pravidly se nemá cenu moc hádat, viděl jsem tu už i série stejných příkladů - každý v jednom tématu, a bylo to celkově přehlednější než tu simultánně řešit několik rovnic.
1) :
místo
řeš
.
Uvidíš, že to vyjde jinak. Jestli Ti to nevyjde jinak, není problém třeba v tom, že nevíš, jak řešit rovnice s absolutní hodnotou?

↑ Phate:
Viš já mám problém v tom, že když mám substituci 2^x = a .
Ale v příkladě mi vychází 2^3x . Jak mám udělat to a? Myslím jako 3a nebo a^3 ??
↑ lukasMcKejhy:
, protoze
avsak 

↑ OiBobik: Dík už jsem to pochopil a vyšlo mi to
↑ OiBobik:
dekuju :)