Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
mám vyřešit průběh funkce: f(x)=(x^3+x)^(1/3)
vím,jaky je postup,ale nemuzu se dopocitat druhé derivace.
první derivace mi vysla: f´(x)=(3x^2+1)/(3*((x^3+x)^2)^(1/3)) a tu druhou nedokazu udelat :( poradite mi?
A jeste mam dotaz, u prvni derivace, kdyz chci pocitat nulove body, tak mi vyslo,ze x^2=-1/3 ->znamena to tedy,kdyt toto nemuze nastat,ze nulove body neexistujou?
potom si nejsem jista lokalnimi a globalnimi extremy,poradili by jste mi?
diky moc :)

↑ ajucha:
Druhou derivaci děláš stejně, jako první, jenom se víc nadřeš. ; )) Tak to zkus a kdyžtak napiš, který krok při určování druhé derivace ti dělá problém. Kuchařek pro výpočet derivací je na netu víc než dost. ; ))
Co se hledání těch nulových bodů týče - ano, nulové body neexistují. To nemusí obecně znamenat, že funkce nemá lokální extrémy - je potřeba ještě ověřit, kde je definována původní funkce a kde první derivace, a v případě, že najdeš takový bod, že pův. funkce je na něm definována, ale derivace už ne, pak to je také slibný kandidát na lokální extrém (tak jako tak je třeba to ještě ověřit). Ta tvoje funkce ovšem není až tak divoká, určitě půjde ověřit, že první derivace je všude kladná, tedy funkce na celém def. oboru rostoucí. ; ))
↑ Honza Matika:
krok 2.derivace: 6x(3*((x^3+x)^2)^(1/3)) / to chápu, to minus v čitateli taky,to je podle určitého vzorce na derivaci podílu,ale výraz:(3x^2+1)(6x^2+2) - to moc nechápu. Vím,že to (3x^2+1) je z čitatatele a že pak musím derivovat jmenovatele...ale to nevim,jak... nerozepsal bys mi to?
a kde vznikde u ty druhý derivace v čitateli to (x^3+x)^(1/3)???
↑ Honza Matika:
ten vzorecek znam,ale nevychazelo mi to, ted uz to mam jen to nejakym zpusobem doupravit :) dekuju