Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
DObrý den,vrácím se zpět s ulohou z FO,avšak ta už dávno skončila,ale já ne a ne na ní přijít.
Zde je zadání:
Při spálení 1 litru benzínu získáme teplo 32 MJ, avšak pro tah automobilu lze využít jen 20 %. Stanov spotřebu benzínu na 100 km při rychlostech 90 km/h, 120 km/h, 144 km/h.
Mohl by mi někdo poradit?
Předem moc děkuji
↑ KenyG:
Neuvedls celé zadání. Na auto působí odporová síla
, 
Spálením
litrů benzínu získáme
práce.
Auto jede konstantní rychlostí, motor překonává sílu
a auto se posune o dráhu 

porovnáním obou výrazů pro práci

Budeš si dosazovat rychlost (v m/s) a vyjde ti výsledel v litrech.
↑ zdenek1:
Spása. Trápím se s tím od osmi hodin a už sem si řikal, že jsem asi idiot.. s takto doplněným zadáním je mi to jasné, jen škoda, že jsem si na to nepřišel sám :-). Díky.
tak já to zkusím. Ty víš, že aby auto jelo musí motor vykonat sílu
přičemž
protože se auto pohybuje přímočarým nezrychleným pohybem a taky víš, že spálením 1l vznikne energie
využitelná pro pohon auta
Už se začíná rýsovat využití vztahů pro mechanickou práci
a taky že práce bude rovna energii využité pro pohyb auta získané spálením benzínu
to znamená že práce závisí na tom kolik spálíš litrů benzínu, proto V jako objem, a na té učinnosti 20% kolik té energie umíš využít pro pohon. takže když tu zesumíruješ a dáš práce do rovnosti tak ti vyjde to co tak hezky obecně vyjádřil ↑ zdenek1:
↑ jrn:
Prominte,zdřejmě se zde operuje s věcmi,které žák základní školy 8.třídy nemůže znát....
Spíše bych to potřeboval vysvětlit podrobně popřípadně doporučit vhodnou literaturu...
Předem moc děkuji