Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ Eva22:
co je to kolmá asymptota?
Jinak zde je snad vše, co bys tak mohla chtít vědět o asymptotě - tedy počítáš nějaké ty limity (viz odkaz), pokud ti vyjdou, že existují a jsou reálné, tak vyšetřovaná asymptota existuje, jinak ne.
↑ OiBobik:
Mám tím na mysli asymptotu bez směrnice.
Vím, jak se asymptoty počítají, jen tento příklad mi ne a ne vyjít:(

↑ Eva22:
Tak začněme některou se směrnicí, dejme tomu v
:
- to víš, jak spočítat? Napovím: věta o aritmetice limit + "omezená krát nulová".
Co se týče té bez směrnice - ta může existovat, pokud v některém bodě není funkce definována. Je nějaký takový bod?

↑ byk7:
To se musí ještě ověřit. protipříklad:
. Ta taky není definovaná v nule a nemá tam asymptotu bez směrnice.
↑ OiBobik: aha pravda
↑ OiBobik:
Upravdila jsem vzorec, jenže pak jsem právě nevěděla, jak zjistit limity tohoto výrazu....
A kde není definována? No já právě mám výsledky, takže vím, že je to 0, ale sama bych na to nepřišla:(
Jen taková poznámka k sazbě, zpravidla se funkce (apod.) píše "bez toho matematické zakřivení",
tím docílíš toho, že před "cos" napíšeš zpětné lomítko, ale ber to jenom jako radu

↑ byk7:
Stihl jsem to opravit dvě minuty před připomínkou : )) Jo, díky, já to vím, jen na to pořád zapomínám.

↑ Eva22:
No ale zpět k tématu, předpokládám, že tu druhou asymptotu bez směrnice už dopočítáš (to b jsem ani nepsal, k tomu, co napsal ↑ byk7:, už asi těžko ještě něco dodávat), takže k té bez směrnice:
Asymptota bez směrnice v bodě
existuje, jestliže funkce není v bodě
definována a navíc platí
nebo
. Prakticky to potom ověřuješ tak, že vyšetříš obě tyto jednostranné limity v nule - a podle toho poznáš, jak a kde se ti přimyká funkce k asymptotě (a zda tam vůbec asymptota existuje).
↑ byk7:to by som nepísal
neexistuje tak ju nemôžeš len tak vyňať,ale stačí si uvedomiť ,že cos je ohraničený a teda v súčine s funkciou idúcou k nule ide k nule alebo odhad
a uvedomenie si,že absolútna hodnota ide k nule práve vtedy keď hodnota ide k nule