Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím pomocte miněkdo s tímto příkladem:
1) Pravděpodobnost narození chlapce v pardubickém kraji je 0,521.
a)určete, kolik narozených dětí je třeba, aby pravděpodobnost, že mezi nimi bude aspon 1 chlapec byla větší než 0,98
b)jaká je pravděpodobnost, že mezu 10 narozenými dětmi bude více než 7 chlapců?
2) Průměrný telefonní hovor na zákaznické lince trvá 3 minuty, za hodinu dojde průměrně k 500 hovorům.
a)jaká je pravděpodobnost, že se bude současně konat méně než 10 hovorů?
b)Jaká je pravděpodobnost, že v následující hodině dojde k nejméně 400hovorům?
↑ lucka00sprcka:
Zdravím, přidám rozsahlou sbírku vhodných odkazů k problému. Snad pomůže.
Mně se libí Sbírka pravděpodobnost (viz odkaz), jelikož obsahuje i rozbor nejčastějších chyb.

1.
A) Opačný jev bude, že se narodí samé holky. Z toho to už bude snadné dopočítat.
B) Binomické rozdělení. Bude nás zajímat suma pravděpodobností, že se narodí právě 8, 9, nebo 10 chlapců.
↑ halogan:
nemohl bys prosim napsat cely postup, byl bych ti moc vdecny...
tak pokud jsem spravne pocital, tak to a)3
a k becku mam dotaz, kdyz si udelam pravdepodobnosti (10 nad 8)*0,521na8*(1-0,521)na2 a analogicky dalsi pravdepodobnosti, tak ty pravdepodobnosti nakonec scitam nebo nasobim? Ci co s nima delam?

↑ Beherit:
a) je jinak:
pp. jevu "narodí se holčička": 
Kdyby byla správná odpověď tři, pak by opačný jev k jevu "narodí se alespoň jeden chlapec" bylo "narodí se tři holčičky" - pp. toho je
, odtud pp. zjišťovaného jevu je asi 
Zkus na základě toho vypočítat, jak to bude správně.
↑ OiBobik:
jaj ja tam blbe zasunul desetinnou carku... vyslo mi to 5,315, takze 6 deti...
a s tim beckem teda co? (;
tam jsem napocital pravdepodobnosti a ted nevim co s nima... a kdyztak pak tu dvojku jeste (;
no ja tu mam prave trosku jiny priklad... je to to same az na to, ze tam ma byt nejvyse 7 chlapcu, tak jsem si spocital dilci pravdepodobnosti a kdyz je sectu, da mi to dohromady 1... coz mi prijde divny... pocital jsem 1,2,3,4,5,6,7
slo by to udelat, ze si spoctu pravdepodobnosti 8,9,10 a pak vyslednou sumu odectu od 1?
kdyz jsem to tak udelal, tak mi to vyslo:
0,056+0,014+0,001=0,071 (pri zaokrouhlovani na 3 des. mista)
takze vysledek by pro nejvyse sedm byl 1-0,071=0,929
muzu to tak udelat?
↑ halogan:
jasne no... prave ze v tom jsem si nebyl jisty...
A jinak k te dvojce teda?Nejaka rada ci tak?