Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ leniczcha:
per partes 4x+1 = u´ , ln(x) = v
OK?
↑ Tomsus:
No tak :-) alespon nevyjdeme ze cviku :-)
↑ leniczcha:
Ja, abych rekla pravdu, nevim, co vice rozvadet - mas vzorecek na per partes?
Z u´se musi vyrobit u - integruj (4x+1)dx, co vyjde (bez konstanty C, pochopitelene) je u,
v se naopak musi derivovat a najit v´- pak uz jen do vzorce na per partes. Pujde to?
Tomsus napsal(a):
↑ jelena:
Bohuzel se na tomhle moc neprocvicim, i kdyz zase rad pomuzu. Zrovna me napadlo, ze bych sem mohl dat svoje priklady, ale to by se mi na to asi vetsina lidi vykaslala - a ani bych se nedivil :-/
Tomu nerozumim :-( Myslis, ze jsou tak tezke, ze by se nikdo nechytl?
To je sice mozne, ale urcite to nebude z duvodu, ze by se vykaslalo, to se mi na tomto foru nezda ani trochu.
Kolegyne leniczcha - snad se nebude zlobit :-) - troufnu si tipovat na statecnou dalkarku, co se musi matematikou nejak probojovat, aby mohla studovat obor, ktery ji zajima (zrejme nejaka ekonomie). Sice by mohla castej rici takova kouzelna slovicka nebo zareagovat, zda doporuceni pomohlo nebo ne, ale pride mi nepatricne to pripominat na tematech VS. Take je mozne, ze jako budouci ekonom setri web prostor. Jinak se snazi sama pocitat, tak je to ta lepsi varianta. Omlouvam se za OT.
Hodne zdaru a hezky den :-)
↑ jelena:
Nemyslim, ze je to nemozne tezke, ale tezke urcite - a nekdy i dlouhe na postup - napriklad vysetrit konvergenci integralu v zavislosti na parametru muze byt na pul hodiny s tim, ze clovek nejde slepyma ulickama... :-/
Ale jinak proti leniczchce (sakra, jak se to sklonuje :-) urcite nic nemam. Jenom mi prijde, ze se tu spousta integralu opakuje...