Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 04. 2011 13:55

strife
Reputace:   

Odvození integrálu iracionální funkce

Zdravím, profesor po mě chce odvodit část rozložení integrálu z iracionální funkce typu $\frac{Bx + C}{\sqrt{px^2 + qx + r}}$. Tento typ integrálu lze rozložit na $K\int \frac{f`(x)}{\sqrt{f(x)}} + L\int \frac{1}{\sqrt{f(x)}}$, kde f`(x) je derivace funkce f(x). Mám odvodit první sčítanec, tedy $\int \frac{f`(x)}{\sqrt{f(x)}}$ , netuším ale jak. Myslím, že ten vzorec trochu vychází z integrace racionální funkce, kde integrand je parciální zlomek, ale nevím, jak to matematicky dokázat. Děkuji za každou radu.

• (téma jako vyřešené označil(a) strife)

#2 09. 04. 2011 14:17

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Odvození integrálu iracionální funkce

Zdravím,

je to jedna z variant užití metody Ostrogradského - jedno odvození bylo zde nebo tam

Možna by bylo lepší, kdybys napsal(a) přesně zadání. Nepříliš rozumím, co znamená

profesor po mně chce odvodit část rozložení integrálu z iracionální funkce

Z čeho můžeš vycházet a co znamená odvodit? Dokázat? Děkuji.

#3 09. 04. 2011 14:30

strife
Reputace:   

Napsal jsem to přesně tak, jak mi to profesor řekl. Prostě mi napsal na papír první sčítanec rozkladu a řekl "Odvoďte mi to.", víc nic. Ve skriptech jsem nic moc nenašel, proto se obracím sem. Jinak za gramatické chyby se omlovám, snažím se jich vyvarovat, no sem tam se nějaká vloudí :-)

#4 09. 04. 2011 14:54

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Děkuji. Potom bych zapsala:

$\int \frac{Bx + C}{\sqrt{px^2 + qx + r}}\mathrm{d}x=\int \frac{Bx+D}{\sqrt{px^2 + qx + r}}\mathrm{d}x+\int \frac{C-D}{\sqrt{px^2 + qx + r}}\mathrm{d}x$

a zkoušela odvozovat, že $\int \frac{Bx+D}{\sqrt{px^2 + qx + r}}\mathrm{d}x=K\int \frac{f^{\prime}(x)}{\sqrt{f(x)}}\mathrm{d}x$

v takovém zápisu ovšem si představuji, že $f(x)=px^2 + qx + r$, nevím, zda si to představuji správně.

#5 09. 04. 2011 15:07

strife
Reputace:   

Představa je správná. Vypadá to jednoduše. Děkuji za pomoc :-)

Zápatí