Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj,
potřeboval bych použít metriku f-measure. Našel jsem několik vzorečků ale moc jsem je nepochopil a tady se, myslím, vyskytují lidé, kteří budou vědět.
Oč jde.
Mám nějaká 3D data a potřeboval bych je změřit pomocí F-measure.
vzoreček je 
a když se jedná o harmonický průměr, co je prý to stejné, tak je vzoreček jiný... Nenašel jsem pořádně tu souvislost. Proto se ptám tady matematiků/programátorů. Nicméně to není můj hlavní problém, proč jsem tady založil tohle vlákno.
Potřeboval bych poradit, jak změřit 3D data pomocí této techniky.
Co budu mít v
za informace a co v
za informace? budu muset projít každý pixel (voxel) ve mém a referenčním obrázku?
Nebo
spočítám v mém obrázku a v referenčním a pak je mezi sebou porovnám?
nebo jsem úplně mimo?
Budu rád, za jakoukoliv radu
Děkuji
edit: ještě mě napadlo něco takového
Mám 2 obrazy v mém případě ve 3D. Provedu jejich průnik a udělám nějaké vyjádření jaká část původního obrazu to je. Tím dostanu
?
udělám vyjádření jaká část mého obrazu je obsažena v referenčním obrazu. Dostanu tak
.
Je to tak?

Zda se mi, ze ten vzorecek je stejny jako harmonicky prumer - harmonicky prumer dvou cisel (kdyz do harmonickeho prumeru dosadis n=2, tak podle me vyjde to same).
Co presne potrebujes zmerit na tech datech?
Nasel jsem akorat tohle, ale to ti nic noveho asi nerekne :-) Co jsem cetl, tak se to bezne pouziva k mereni vyhledavani. Akorat vis, ze mas pouzit tu techniku na nejaka data? Nemas presnejsi zadani?
↑ Lumikodlak:
Díky za reakci. :) Ano, on to je v jádru vzorec pro HP. Ale dělá mi problém vyjádřit si, co je to to
a
... :(
Přesně tohle jsem našel též ;)
Mám nějaký trojrozměrný obraz. Na něm provedu nějaké obrazové operace a pak porovnám s nějakým referenčním řešením a potřebuji zjistit, jak moc jsem se k takovému řešení přiblížil
Teoreticky logický součin na obrazovým bodem není problém, jen ale vědět, na jakými daty takovou operaci provést...

Mozna, ze uz chapu. Takze mas vlastne dve trojrozmerna telesa (spise nez obrazy), zadana voxely? Ty voxely maji jakoby diskretni pozice v prostoru, napriklad [10;53;123]?
Asi bych to chapal tak, ze vezmes vsechny voxely z tveho telesa, a pro kazdy z nich zjistis, jestli lezi i v referencnim telese. Jednou ten logicky soucin budes provadet pro vsechny voxely tveho telesa, a potom pro vsechny voxely referencniho telesa, takze jakoby:
U - pocet voxelu lezicich ve tvem a zaroven v referencnim telese (voxelu v pruniku tveho a referencniho)
T - celkovy pocet voxelu ve tvem telese
E - celkovy pocet voxelu v referencnim telese
Potom by to bylo:
P = U / T
R = U / E
(mozna jsem P a R obratil, ale na tom by nemelo zalezet)
To je tak jedine, co me napada :-) nevim, jestli je to tak spravne.
↑ Lumikodlak:
Ano dá se říct, že se jedná o trojrozměrná tělesa... trojrozměrný obraz jsem psal proto, že se tam může nacházet víc "kousků" těles, ale to je nepodstatné.
Ano ano. voxely mají dalé souřadnice. Nicméně v mé situaci (3 fory) řešit tohle nemusím. Knihovna, kterou používám, mi zajistí přístup k datům po svém.
Myslím, že po tom, co jsem prostudoval a progooglil internet, bych s tím, co jsi napsal souhlasil a tak to udělám.
Díky za rady a čas.