Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 04. 2011 17:20

axel
Reputace:   

Geometrie

Prosím o radu.

v$E_3$ je dán bod $M[1,1,3]$ a mimoběžky $p,q$ kde:
$p: x=3-t, y= -4+t, z=2$
$q: 4x+y-z-3=0, y+z-5=0$

Určete obecnou rovnici roviny pro niž platí, že je rovnoběžná s $p$ i s $q$ a bod $M$ leží v rovině.

Vím, že bod M leží v rovině..z toho dostanu jednu rovnici, vím také že normálový vektor roviny musí být kolmý na směrové přímek (směrový vektor přímky q dostanu pomocí vektorového součinu). Pomocí toho se dopracuji až k vyjádření $7c+d=0$. Tedy mi stále chybí jedna rovnice. Nejspíš to bude něco s body daných přímek, ale nevím co. Poradíte někdo?

• (téma jako vyřešené označil(a) axel)

#2 09. 04. 2011 17:29

FailED
Reputace:   42 

Re: Geometrie

Normálový vektor a bod k jednoznačnému určení roviny stačí.

#3 09. 04. 2011 17:32

axel
Reputace:   

↑ FailED: No ale já ten normálový vektor roviny nemám.

#4 09. 04. 2011 17:33 — Editoval OiBobik (09. 04. 2011 17:36)

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 

↑ axel:

Zdravím,

obecný postup by měl asi vypadat tak, že prvně (jak jsi již tedy udělal) najdeš normálový vektor té roviny, ten ti určuje koeficienty u x,y,z, tedy ti zbývá určit už jen jedna neznámá v rovnici přímky. Hodnotu této neznámé dostaneš dosazením souřadnic bodu do předpisu roviny.

PS: Doufám, že jsem dobře pochopil, že $E_3$ je trojrozměrný eukleidovský prostor? Jestli ne, pak nevím, nač reaguji, v tom případ se předem omlouvám a případně se následně smažu/skryju.

Pozn: Už asi vidím, kde máš chybu - směrové vektory přímek získáš přímo z parametrického vyjádření přímek, normálový vektor roviny jako vektor kolmý na tyto dva vektory - tedy např. jako jejich vektorový součin.

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

#5 09. 04. 2011 17:37

FailED
Reputace:   42 

↑ axel:

Aha! Když jsem viděl vektorový součin, myslel jsem že už to máš vyřešené. Ta rovina je rovnoběžná s přímkami, její normála je na obě přímky kolmá.

#6 09. 04. 2011 17:43

axel
Reputace:   

↑ OiBobik: Asi jsem špatně vysvětlil, kde je můj probléml. To že bod leží v rovině znamená:
$a+b+3c+d=0$

Vektorovým součinem dostanu, že směrový vektor q je: $(1,-2,2)$. musí tedz platit:
$(a,b,c)*(-1,1,0)=0$...skalar
$(a,b,c)*(1,-2,2)=0$...skalar

Odtud dostanu $a=b=2c$.

Dosadím do $a+b+3c+d=0$ .... dostanu $7c +d=0$ Tím však nedostanu normálový vektor roviny, potřebuji ještě jeden údaj.

#7 09. 04. 2011 17:45

axel
Reputace:   

↑ axel: $(a,b,c)$ myslím normálový vektor roviny

#8 09. 04. 2011 17:56 — Editoval OiBobik (09. 04. 2011 19:53)

OiBobik
Moderátor

↑ axel:

Aha, jde o to, že ty se snažíš najít vektor kolmý ke dvojici vektorů pomocí soustavy rovnic s využitím toho, že skalární součin kolmých vektorů je nulový. Přirozeně ti však nic konkrétního nevychází, protože řešení je nekonečně mnoho (výsledný vektor můžeš libovolně "natahovat").
Řešit se to dá následovně:

a) jednu souřadnici normálového vektoru si libovolně určíš a zbylé dvě dopočítáš (přirozeně ale tak, aby ti nevyšel nulový vektor)

b) normálový vektor budeš zkrátka hledat jako vektorový součin oněch dvou směrových vektorů přímek. Vektorový součin dvou vektorů má tu vlastnost, že je kolmý na oba tyto vektory.

#9 09. 04. 2011 18:04

axel
Reputace:   

↑ OiBobik: Mockrát díky

#10 09. 04. 2011 18:05

OiBobik
Moderátor

↑ axel:

Není zač. Jestli není ještě problém, označ, prosím, téma jako vyřešené. ; ))

Zápatí