Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 04. 2011 19:06 — Editoval mtfkar (09. 04. 2011 19:23)

mtfkar
Reputace:   

ťažký príklad

Prosím Vás napíšte mi presný postup riešenia tohto príkladu. Neviem si s ním vôbec rady.Tento príklad je veľmi dôležitý.napíšte mi prosím jeho riešenie a ja potom smskou finančne podporím toto fórum.

Kozmonaut sa chystá na let na Mesiac.Má so sebou pružinové váhy a teleso A o hmotnosti 1 kg, kt. ukazujú tieto váhy na povrchu Zeme.Potom kozmonaut pristane v určitej oblasti mesačného povrchu, kde grav.zrýchlenie nie je presne známe.Vie sa len, že je asi 6x menšie ako na Zemi.Potom nájde kameň B, kt. na Mesiaci na pružinových váhach vyvolá údaj 1kg.Teleso A a kameň B potom zavesí pomocou vlákien so zanedbateľnou hmotnosťou cez kladku a zistí že kameň B klesá so zrýchlením 1,2 m.s
Aká by bola jeho hmotnosť na Zemi ?

#2 09. 04. 2011 22:40

pepano
Reputace:   10 

Re: ťažký príklad

mtfkar napsal(a):

... kde grav.zrýchlenie nie je presne známe. Vie sa len, že je asi 6x menšie ako na Zemi.

Tak známe gravitační zrychlení nebo neznáme? A 1 kg ukazuje samotný kámen B nebo těleso A společně s kamenem B?

#3 10. 04. 2011 10:22

mtfkar
Reputace:   

Áno gravitačné zrýchlenie je teda 6x menšie ako na Zemi a 1kg je hmotnosť telesa B (kameňa čo nájde  na mesiaci).

#4 11. 04. 2011 21:39

pepano
Reputace:   10 

Jestliže je tíhové zrychlení 6 krát menší, tak pak by hmotnost tělesa B byla 6 kg.

Ovšem v tom druhém případě mi vychází, že by hmotnost tělesa B měla být 7 kg. To proto, že hmotnost 6 kg vyvolá svou tíhou pohyb soustavy o 8 kg se zrychlením 1,2 m/s^2 .

Zápatí