Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ax + by + cz = k
cx + ay + bz = l
bx + cy + az = m
Chcem vyriešiť takúto sústavu lineárnych rovníc, kde a,b,c,k,l,m sú parametre a x,y,z neznáme. Wolfram to ešte zvláda, ak nechám len 4 parametre a,b,k,l ... ale keď už dám 6 parametrov tak mi vypíše nedostatok času. Stiahol som si teda Mathematica 8, že to skúsim tam, že bude viac času ako je dané na nete .. ale vôbec neviem ako a čo s tým? Ako to tam zadám? Ako prgoramu "poviem - zadám" aby to vyriešil?

Jak jsi to zadával do Wolfram|Alpha?
Do programu Mathematica se to zadává takhle:
Solve[{a x + b y + c z == k, c x + a y + b z == l, b x + c y + a z == m}, {x, y, z}]Edit: I WolframAlpha to v pohodě zvládá:
solve ax+by+cz=k, cx+ay+bz=l, bx+cy+az=m for x,y,z
↑ Pavel Brožek:
solve ax+by=k, cx+dy=l for x,y
Nejde..Parametre a,b,c,d,k,l. Neznáme: x,y

↑ BakyX:
Je potřeba tam udělat mezery (jako násobení). (Když je těch rovnic víc, tak mu asi dojde, že má jít o násobení a nemusí se psát mezery.)
solve a x+b y=k, c x+d y=l for x,y
↑ Pavel Brožek:
Ďakujem. Zadal som to bez toho solve :).
Mimochodom ako to vpíšem do toho programu Mathematica som nepochopil - keď ho pustím, mám len panel hore .. ide mi teda o to, že kam to napíšem.

↑ Hracik:
File -> New -> Notebook
↑ Pavel Brožek:
No mám, ale to vyzerá ako nejaký textový editor. Čo potom? :)
Prepáč, ale v tomto programe robím 1. deň.

↑ Hracik:
Napiš tam třeba 1+1 a stiskni Enter u numerické klávesnice nebo Shift+Enter. :-)

↑ Hracik:
Postupoval jsi přesně jak jsem psal?
Napiš mi přesně posloupnost kláves, na které mačkáš po tom, co klikneš na „Notebook“ v menu.
Zdravím..Chcel by som sa spýtať, ako toto preformulovať, aby Wolfrám splnil môj príkaz:
3465=a*b*c*d, a>0, b>0, c>0, d>0
Inými slovami..Potrebujem číslo 3465 napísať ako súčin štyroch prirodzených čísel a potrebujem všetky možnosti. Je jasné, že tých možnosti tam na základe permutácie štvorprvkovej množiny bude viacej no..AK by sa dalo, aby mi ich tam tie permutácie nevypisovalo, bol by som rád :)
Ďakujem za radu