Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
nějak jsem se dnes zasekla u dvou příkladů, můžete mi někdo poradit?
1) Délka tětivy x je kolmá k průměru d kružnice k a rozděluje průměr na dva úseky, kde průměr délek úseku je 2:3. vypočítej délku tětivy x v závislosti na průměru d.
2) V pravidelném 6-ti bokém jehlanu je vepsán a opsán kužel. Určete objemy vepsaného a opsaného kužele, if je dán poloměr podstavy opsaného kužele r=2dm a výška v=3dm
1) Délka tětivy x je kolmá k průměru d kružnice k a rozděluje průměr na dva úseky, kde průměr délek úseku je 2:3. vypočítej délku tětivy x v závislosti na průměru d.
mocnost bodu ke kruznici
2) V pravidelném 6-ti bokém jehlanu je vepsán a opsán kužel. Určete objemy vepsaného a opsaného kužele, if je dán poloměr podstavy opsaného kužele r=2dm a výška v=3dm
polomer podstavy opsaneho kuzele bude stejny jako delka hran/polomeru podstavy v jehlanu a vyska v trojuhelnicich, ktere tvori hrany a polomery v podstave jehlanu bude tvorit polomer podstavy ve vepsanem kuzelu
↑ Phate: tak 1)jsem pochopila, ale tu 2) nechapu porad
↑ picasso_123:
Nakresli si obrázok. Keď má podstava ihlana opísanú kružnicu s polomerom 2, tak sa skladá zo šiestich rovnoramenných trojuholníkov. A poznáš tým pádom aj uhly. Vypočítaj stranu ihlana a potom vypočítaj výšku takého trojuholníka. Máš polomer podstavy vpísaného ihlana. Skús to už potom dokončiť.
↑ pizet: kreslim a stejne to v tom nevidim :(
↑ picasso_123:
Myslím, že platí:
Objem opísaného kužeľa je
, kde 
Objem vpísaného kužeľa
, polomer podstavy
je rovný výške rovnostranného trojuholníka so stranou 2 dm.