Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj mám tu příklad kdy hodnost této matice má být 2 ale vychází mi nějaké blbosti, prosím, prosím, podívejte se na to:
Zjistěte, pro které hodnoty parametrů a, b je hodnost matice 2
2, 1, -1
-1, a-1, 5
3, -3, b

↑ hauzyna:
(chybná úvaha)
↑ hauzyna:
Já to zkosel upravovat na ten trojuhelnikovy tvar, ale jak rika OiBobik vyse je to asi ponekud nevhodne. Nicmene nevim jestli takhle prijde na vsechny hodnoty. Kazdpoadne upravou na trojuhelnikovy tvar vyjde, ze hodnost 2 je pro vsechny hodnoty, ktere splnuji
,ale urcite to nebude nejvhodnejsi.
↑ Shakill:
Tak to mi nevyšlo, mohl bys mi sem napsat, jak si to upravoval, prosí, prosím

↑ Shakill:
Tvůj výsledek, tedy i postup, se jeví být správný, takže moje omluva, asi jsem uvažoval špatně (resp. můj postup by to řešil jen pro některé speciální případy).
↑ hauzyna:
Klasicky gaussovou eliminační metodou. Posli sem jak si postupoval a ja ti reknu, kde mas chybu.
Eliminačními operacemi jsem danou matici převedl do tvaru
[ 1 , 1/2 , -1/2 ]
[ ]
A = [ 0 , a - 1/2 , 9/2 ]
[ ]
[ 0 , -3/2 , b/3 + 1/2 ] ,
ze kterého je zřejmé, že tato matice má hodnost 2 právě tehdy, když matice
[ a - 1/2 , 9/2 ]
B = [ ]
[ -3/2 , b/3 + 1/2 ]
má hodnost 1. Hodnost matice B nikdy není 0: je buďto 2 v případě, že je regulární, nebo 1 v případě, že je singulární.
Takže h(B) = 1 právě když det(B) = 0 .
Z poslední podmínky snadno stanovíme ekivalentní algebraický vztah mezi proměnnými a, b.