Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 04. 2011 19:02

Klouczech
Zelenáč
Reputace:   

Úloha z kódování (generující polynom cyklického binárního kódu)

Zadání: Ověřte, zda je x^2 + 1 generujícím polynomem binarního cyklickeho kodu delky 4.
Pokud ano, nalezněte vektorovou bazi pro tento kod a s její pomocí zkonstruujte kontrolní matici kodu.
Overil jsem, ze je generujicicm polynomem. Je to kod k(4,2). Nalezt vektorovou bazi je vlastne nalezt vsechna mozna slova tzn. generující matici, což se mi nedaří a nemůžu nikde najít postup. Bude to podle mě matice 4x2. Tu kontrolni bych si uz udelal ale prosim o pomoc s generujici.
Díky Petr.

• (téma jako vyřešené označil(a) Klouczech)

#2 10. 04. 2011 23:56 — Editoval Kondr (10. 04. 2011 23:56)

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: Úloha z kódování (generující polynom cyklického binárního kódu)

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 12. 04. 2011 19:30

Klouczech
Zelenáč
Reputace:   

↑ Kondr:
Díky!

#4 07. 05. 2011 19:23

serikdan
Zelenáč
Reputace:   

Dobry den, muzu Vas poprosit abyste mi dal na e-mail (serik.dana@seznam.cz) reseni teto ulohy. Omlouvam se jestli to vypada prilis drze, ale jinak proste muzu mit ten strasny predmet jeste jednou. Uz ho nezvladnu. A tato uloha je posledni. Prosim Vas me pomoc. A prominte jestli mam tu nejake chyby (jsem cizinka) :) Snazila jsem se to udelat sama, a to se mi vubec nepodarilo. Doufm ze uvidite moje zpravu. Diky Vam mockrat.

Zápatí