Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o pomoc s tímto příkladem
7x3^x+1 -5^x+2=3^x+4-5^x+3
výsledek mi vyšel 1, ale nevyšla mi zkouška...tak nevím, jestli to mám špatně nebo rovnice nemá řešení...a takových příkladů tu mám bohužel víc:(
↑ zicky25:
Po rozluštění toho co je "iks" a co je "krát", dále po doplnění neexistujících závorek a poté po výpočtu mi vyšlo x=-1.
Pro toto řešení mi vyšla i zkouška.
↑ zicky25:
No právě proto, že je tam nemáš
Např. co značí tvoje 3^x+1 je to že výrazu 3 na x je přičtená jednička nebo je to opravdu 3 na (x+1)
Aby bylo možné se v tom vyznat, tak je potřeba ty závorky psát.
Totiž když to píšeš na papíře, tak to, že (x+1) je exponent je vidět, ale tam kde nemůžeš napsat exponenty tak už ne.
Tedy správně by tvůj příklad byl zapsán takto:
7*3^(x+1)-5^(x+2)=3^(x+4)-5^(x+3)
↑ zicky25:
Na nový príklad poprosím nabudúce novú tému (pravidlá)
V Tvojej rovnici
treba urobiť úpravu 
a porovnať exponenty (mocnitele).
Ak je zadanie takéto, vychádza mi, že v reálnych číslach riešenie neexistuje... Snáď sa nemýlim.
↑ zicky25:
Môžeš ukázať, ako si počítala? -1 určite nie je riešením tej rovnice 
(1/4)^(odmocnina z x^2) * (1/4)^(odmocnina z x)=2*2^(-2x) ... toto neplatí, tá odmocnina v exponente sa nemôže rozdeliť na dve časti ako u Teba.

Ale keď napíšem, že sa musia rovnať exponenty, vyjde mi, že rovnica nemá riešenie.
↑ zicky25:
ano, udelala jsi dusledkovou upravu a zkouska nevysla, to znamena, ze ta rovnice nema reseni
↑ zicky25:
Skúška nevyjde - ja myslím, že to môže znamenať tri veci: 1. úloha nemá riešenie alebo 2. zle zapísané zadanie alebo 3. zlý postup riešenia...