Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, chtěl bych se zeptat na kolik nul končí
?
použil jsem hledání a něco mi to našlo, ale zrovna nic moc, tak zkusím: týká se to prvočíselného rozkladu? dvojic 2 a 5? dík

↑ mikl3:
Ano, spočteš (nějakým rozumným způsobem), kolik v rozkladu bude dvojek a pětek, a menší z těchto čísel ti dá počet nul na konci.
ano, to na kolik nul konci cislo je podle toho, jakou mocninou desitky je beze zbytku delitelne. Da se celkem lehce udelat odhad, ze dvojka bude mit v tom rozkladu vetsi mocninu nez 5, takze staci zjistit, jaka mocnina petky tam bude
↑ Pavel Brožek: rozklad jsem provedl 50, 5, 10, 5, 2, 2 z toho mi plyne, že 5 jsou 2 a dvojka jedna, ale nechápu ten menší počet :)
v tom případě menší počet je 2, je tam jen jedna (ale výsledek má být 12 - z čehož soudím, že prostě ten rozklad sečtu a vyjde mi 12 je to tak?)
a ještě otázka, co když to číslo nebudu moct rozkládat na 2 a 5, třeba 33, to je 3 a 11 co pak? díky
↑ mikl3:
asi jsi to spatne pochopil, v
je nasobek vsech cisel od 1 do 50, takze hledas ty, ktere maji ve svem prvociselnem rozkladu petku. Napisu ti to otrocky:
jednu petku maji: 5,10,15,20,30,35,40,45 - dohromady 
dve petky maji:25,50 - dohromady 
Takze celkem 
Jak jsem psal uz, tak odhadem je dvojek v tom rozkladu vice, takze nul bude tedy 12, protoze je v tom rozkladu 
↑ mikl3:
je to spodni cela cast cisla, kdyz to zobecnim pro prirozena cisla, tak od toho cisla uriznes desetinny rozvoj. Funguje je tak, ze napr. u te petky, kdyz delis normalni cislo, tak mas
, kde k je to cislo, ktere delis, p je podil beze zbytku a q je zbytek a pokud bys bral celou cast z cisla
, tak to bude pouze 
↑ mikl3:
horni cela cast je nejmensi cele cislo vetsi nebo rovno cislu, ze kereho tu cast delas. U tohoto to zrovna nevyuzijes, ale kdybys delal napr. horni celou cast z cisla
, tak to bude
, je to v tom videt?
↑ mikl3:
Dolni cela cast x je nejvetsi cele cislo mensi nebo rovno cislu x.
Horni cela cast x je nejmensi cele cislo vetsi nebo rovno cislu x.
Trochu jsem te asi zmatl. Problem je v tom, ze s tema celymi castmi se nedaji provadet normalni pocetni operace, co jsem tu videl kdesi ve starem topicku tak nektere operace se daji provadet pomoci nejakych sumaci ci neceho podobneho. K vyreseni toho prikladu ti budou stacit ty prvni dve vety.
EDIT: aha na te wiki je to skoro stejne, jak jsem to napsal, tak to tu mas dvakrat :D