Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím všechny, mohli byste mi poradit a naučit mě převody? strašně mi dělá problém třeba toto 7 400 Metrů mám převést na kilometri a já to neumím tak kdyby jste mi nějak poradili a měli trpělivost? Děkuji a přeji hezký večer
↑ dadesek:
Keď vieš, že kilometer má tisíc metrov, tak ak číslo čítaš 7 tisíc 400 metrov, tak to musí byť 7 km 400m, alebo 7,4 km.
↑ dadesek:
Nie. 1km = 1000m, teda 1000m = 1km.
2000 m = 2 km
3000 m = 3 km
13 000 m = 13 km
13 720 m je 13 000 m a ešte 720 m = 13 km a 720 m
Číslo sa číta 13 tisíc 720m = 13 km a 720 m
Vysvetliť prevody sa dá, ale je to zdĺhavé. Potrebuješ iba tie metre a kilometre alebo všetko? A v desatinných číslach?
↑ dadesek:
Mám tu příklad 35cm mám převést na metry to je 0,35
Ale jak už je někde nula třeba tady 0,245metrů mám převést na cm tak jsem zase dole :(
Km --> m vynásobíš danou hodnotu X km * 1000 dostaneš metry
m --> cm vynásobíš danou hodnotu X m * 100 dostaneš cm
AU --> km vynásobíš danou hodnotu X AU * 140 000 000 dostaneš km
AU --> m vynásobíš danou hodnotu X AU * 140 000 000 dostaneš km a ty vynásobíš tisíci a dostaneš metry
AU je astronomická jednotka udávající střední vzdálenost Země od Slunce
Neboli:
0,245 m = 24,5 cm posuneš desetinou čárku o 2 místa vpravo neboť metr má 100 cm, jinak řečeno kolik nul tolik kroků vpravo
0,245 m = 245,0 mm posuneš desetinou čárku o 3 místa vpravo neboť metr má 1000 mm
↑ dadesek:
Pri prevodoch sú dva problémy:
1. Kedy sa násobí, kedy delí
2. Akým číslom.
Učím to takto:
Najprv musia deti vedieť ukázať alebo vysvetliť, ktorá veličina je väčšia a ktorá menšia (ukazujú dm, cm, m, hovoria, pokiaľ asi je km, odhadujú dĺžky)
0,245 m = ? cm
1. Kedy násobiť, kedy deliť
Žiaci si musia nad jednotky nakresliť znak (obyčajne koliesko alebo úsečku), z ktorého je vidno, ktorá veličina je väčšia a ktorá menšia.
Na ukázanie metra potrebuješ ruky, centimeter ľahko ukážeš pomocou prstov, meter je od centimetra väčší.
Moji žiaci by dali nad meter veľké koliesko a nad centimeter malé.
Potom by si položili otázku, či sa koliesko pri jednotke vedľa čísla dá (D) alebo nedá (N) "odlomiť" z druhého kolieska (musia zapísať buď D alebo N).Písmenko D znamená, že bude treba deliť, písmenko N znamená, že bude treba násobiť. Alebo - veľká veličina obsahuje veľa malých, násobíš.
Veľké z malého neodlomíš, žiaci by napísali N a dali by znak násobenia.
2. Akým číslom deliť či násobiť
Jednotky sa vypíšu od najmenšej po najväčšiu, deti z pravítka alebo metra pozorujú číselné vzťahy medzi jednotlivými veličinami.
mm 10 cm 10 dm 10 m 1000 km - tu sa nesmie urobiť chyba
Čísla hovoria, z koľkátich menších jednotiek poskladáš najbližšiu väčšiu (koľko menších jednotiek potrebuješ na najbližšiu väčšiu jednotku).
Keď chceš vedieť, koľko milimetrov nesie na sebe 1 dm, napíšeš číslo 1, zakryješ v tabuľke mm a dm a k jednotke dopíšeš toľko núl, koľko vidíš medzi prstami, teda dve. 1dm = 100 mm (10x10). Podobne pre iné jednotky.
V zadanom príklade buď vieš, že 1m = 100cm, alebo z tabuľky zakrytím cm a m to zistíš.
Žiaci by za znak násobenia dali číslo 100 a doplnili by označenie cm.
0,245m = 0,245 . 100 cm = 24,5 cm
(násobíš, teda desatinnú čiarku posunieš na "zväčšovaciu" stranu - kde ležia na číselnej osi väčšie čísla - doprava o toľko miest, koľko núl má číslo, ktorým násobíš)
13720 m = ? km, meter menšie koliesko (úsečka), kilometer väčšie; meter sa dá "odlomiť" z kilometra, menšie z väčšieho môžeš zobrať, D - delíš; zakryješ km a m alebo vieš, že 1 km má 1000 m a za znak : dáš číslo 1000 a pripíšeš km
13720 m = 13720 : 1000 km = 13720, : 1000 km = 13,720 km
delíš, čiarku posúvaš na "zmenšovaciu" stranu, kde ležia menšie čísla na číselnej osi, teda doľava o toľko miest, koľko núl má pridané číslo, teda o tri miesta
keď čiarku v čísle nevidno, je tesne za ním 13720 je 13720 celých
↑ dadesek:
Ano.