Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 04. 2011 09:53 — Editoval kralovnicka (16. 04. 2011 10:08)

kralovnicka
Reputace:   

derivace - vtip

ahoj, narazila jsem na tento vtip, a mam podezreni, ze je to fake..

Jednou takhle vtrhne naštvaná zuřivá derivace do hospody, kam chodívaj funkce... Polynomy rychle vypadnou, ostatní funkce taky dostanou strach a kliděj se jí z cesty, jen e na x tam zůstane sedět...Derivace se rozčíli, a zařve: „A co ty, ty se mě nebojíš?“ No, a e na x v klidu prohlásí: „Já jsem přece e na x, samozřejmě ze se tě nebojím.“ A ta derivace prohlásí: "No jo, jenomže já jsem dneska nasraná, a derivuju podle y !!!

prece, kdyz derivuju podle y, promenne  s x zustavaji stejne ne? nebo to neni fake?

• (téma jako vyřešené označil(a) kralovnicka)

#2 16. 04. 2011 10:08

FailED
Reputace:   42 

Re: derivace - vtip

Derivace podle y určuje míru změny funkce vzhledem ke změně y a $f(x,y)=\text{e}^x+0y$ je v y konstantní takže derivace podle y je 0.

#3 16. 04. 2011 10:11

kralovnicka
Reputace:   

↑ FailED:

aha, dekuju!

#4 16. 04. 2011 13:30

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

↑ FailED:vidíš to ma nenapadlo ja som si vždy tento "vtip" vysvetľoval,že v prípade e^x je
$y=\mathrm{e}^x\Leftrightarrow x=\ln{y}$teda ide derivovať logaritmus,ale tvoje vysvetlenie je logickejšie a asi aj tak  pôvodne myslené

MATH IS THE BEST!!!

Zápatí